međunarodna tržišta

Cijene nafte rastu prema 50 dolara na krilima nade zbog cjepiva

nafta
10.12.2020.
u 17:13

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 50 dolara, zbog nade u brži oporavak potražnje nakon puštanja na tržište cjepiva protiv Covida 19, te unatoč velikom prošlotjednom rastu američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,64 dolara. Na američkom je tržištu barel dobio 71 cent i sada vrijedi 46,23 dolara.

U Velikoj Britaniji je cijepljenje počelo ovaj tjedan, a u SAD-u bi moglo krenuti već za vikend. Kanada je u srijedu odobrila svoja prva cjepiva i priopćila da će biti isporučena od sljedećeg tjedna.

Cijene nafte porasle su i unatoč najnovijem službenom tjednom izvješću o velikom skoku američkih zaliha za 15,2 milijuna barela u prošlome tjednu. Analitičari su očekivali pad od 1,4 milijuna barela.

Potporu cijenama pruža i zabrinutost zbog napada na iračko naftno polje, gdje su u srijedu detonirane dvije bušotine, ali to nije utjecalo na ukupnu proizvodnju nafte s toga polja.

Cijene nafte oporavile su se s povijesno najnižih razina iz travnja kada je pandemija zagušila potražnju, uz pomoć sporazuma o rekordnim rezovima proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte i saveznika, poznatih kao OPEC+.

OPEC+ će dodatno ublažiti ograničenja opskrbe u siječnju vraćanjem 500 tisuća barela dnevno na tržište, iako će smanjenje rezova biti postupnije nego što je ranije dogovoreno u nastojanju da se dodatno pomogne tržištu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u srijedu iznosila 48,31 dolar, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije