međunarodna tržišta

Cijene nafte poskočile iznad 44 dolara nakon nove vijesti o cjepivima

nafta
16.11.2020.
u 19:13

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon što je američka korporacija Moderna objavila da je učinkovitost njezinog eksperimentalnog cjepiva protiv covida 94,5 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,26 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 1,5 dolara i njime se trgovalo po 41,63 dolara.

Tržišta je na početku tjedna oraspoložila objava Moderne da se njezino eksperimentalno cjepivo protiv Covida 19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto sudionika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kompanija planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva u SAD-u u narednim tjednima.

Objava Moderne nadovezuje se na prošlotjednu obavijest američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihovo eksperimentalno cjepivo prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja pokazalo učinkovitost kod nešto više od 90 posto ispitanika.

Na tržištima se nadaju da bi cjepivo moglo umanjiti štetu koju je u globalnom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa.

Cijene nafte podupiru i podaci iz Kine i Japana, drugog i trećeg gospodarstva svijeta. Japan je u trećem tromjesečju izašao iz recesije a kineske brojke pokazuju da su rafinerije u listopadu svakodnevno prerađivale rekordne količine sirove nafte.

Dobro raspoloženje podržavaju i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, koji su u prošlom mjesecu smanjili proizvodnju čak i nešto više od dogovorenih 7,7 milijuna barela dnevno.

Prema prvotnom dogovoru, od siječnja bi trebali ublažiti rezove, na nekih 5,7 milijuna barela dnevno, ali u posljednje vrijeme signaliziraju da bi mogli produljiti važeći sporazum i na iduću godinu.

Za utorak zakazan je sastanak ministarskog odbora OPEC+, koji bi mogao preporučiti promjene proizvodnih kvota. Svi će ministri razmotriti njihove prijedloge na sastanku 30. studenoga i 1. prosinca.

Ne može se poreći da je tržište nafte u potpunosti u rukama OPEC+, jer je ta organizacija jedini razlog zašto cijene nafte nisu 20 dolara po barelu, te je njihov predstojeći sastanak 30. studenoga/1. prosinca značajan, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Izazov će za OPEC+ biti brzi oporavak proizvodnje u Libiji, na više od 1,2 milijuna barela dnevno, uz paralelno slabljenje nade da će se potražnja za gorivima ove zime oporaviti, s obzirom na usporavanje prometa širom Europe i SAD-a.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 42,05 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?