međunarodna tržišta

Cijene nafte pod pritiskom širenja zaraze i američko-kineskih napetosti

nafta
07.12.2020.
u 18:17

Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je pozitivan očekivani učinak cijepljenja i sporazuma OPEC+ o rezovima potkopan rastom broja novozaraženih i jačanjem američko-kineskih napetosti.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 48,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 39 centi nižoj cijeni, od 45,87 dolara.

"Rast broja novozaraženih covidom i izvješće Reutersa da SAD priprema nove sankcije kineskim dužnosnicima (...) nadjačali su pozitivno raspoloženje potaknuto vijestima o cjepivima", rekao je Hussein Sayed iz FXTM-a.

Reuters je ekskluzivno objavio da SAD priprema sankcije za najmanje desetak kineskih dužnosnika, zbog njihove navodne uloge u pekinškoj diskvalifikaciji izabranih oporbenih parlamentaraca iz Hong Konga.

Cijene su na oba naftna tržišta u prošlom tjednu porasle nakon sporazuma OPEC-a + da će lagano povećati proizvodnju od siječnja, ali nastaviti s glavninom postojećih rezova.

"S dogovorom OPEC-a u torbi, trgovci se sada okreću fundamentima - potražnji i ponudi i prisiljeni su 'vratiti se na zemlju' jer kratkoročno stvari ne izgledaju dobro", rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy.

Zbog naglog rasta novih slučajeva koronavirusa na globalnoj razini uvodi se niz obnovljenih blokada, uključujući stroge nove mjere u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, Njemačkoj i Južnoj Koreji.

Iran je u međuvremenu zatražio od svog ministarstva za naftu da u sljedeća tri mjeseca pripremi postrojenja za proizvodnju i prodaju sirove nafte s punim kapacitetom, objavili su u nedjelju državni mediji.

"Dodatni pritisak na cijene nafte stvara moguće povećanje iranske proizvodnje u sljedeća tri mjeseca. Iran je optimističan da će SAD ublažiti sankcije i vratiti se na nuklearni sporazum iz 2015.", rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 48,35 dolara, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije