Treća najpogođenija zemlja

Broj mrtvih u Indiji premašio 100 tisuća, očekuje se još veći porast oboljelih

indija koronavirus
03.10.2020.
u 11:49

Smrtnost od koronavirusa u Indiji prešla je brojku od 100 tisuća u subotu čime je Indija postala treća zemlja u svijetu koja je prešla taj turobni prag, poslije SAD-a i Brazila, dok epidemija ne pokazuje znakove posustajanja.

Ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 100.842, objavilo je ministarstvo zdravstva, dok je ukupan broj zaraženih skočio na 6.47 milijuna nakon dnevnog porasta slučajeva od 79.476. Indija već neko vrijeme ima najveću dnevnu stopu porasta zaraze u svijetu.

Vlada premijera NarendreModija, suočena s padom ekonomije nakon uvođenja strogih mjera karantene kako bi obuzdali širenje virusa kasno u ožujak, nadomak je potpunog otvaranja zemlje.

Kinima će biti dopušten rad s pola kapaciteta ovaj tjedan, a lokalne vlasti mogu odlučiti otvoriti škole od sredine ovog mjeseca.

S približavanjem zime i godišnjih odmora, uključujući i Hindu festival Diwali sljedeći mjesec, u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu moglo bi doći do porasta slučajeva, kažu zdravstveni stručnjaci.

"Vidjeli smo nedavno usporavanje krivulje virusa, no mogla bi se pojaviti nova žarišta", rekla je BhramarMukherjee, profesorica biostatistike i epidemiologinja na sveučilištu Michigan.

Rekla je da podaci pokazuju da je malo iznad sedam posto populacije od 1.3 milijarde ljudi bilo izloženo virusu, što znači da je Indija još daleko od imuniteta krda.

Broj slučajeva mogao bi narasti na 12.2 milijuna do kraja godine, no stopa zaraze mogla bi ovisiti o tome koliko su efikasne mjere poput socijalne distance, rekla je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije