Najnovije izvješće

Britanski institut: Rusi koriste zastarjele karte i greškom pucaju na svoje vojnike

ruski vojnici
Alexander Ermochenko/REUTERS
30.11.2022.
u 21:57

Ruski vojnici navodno na početku rata nisu ni znali gdje se točno nalaze jer su se koristili zastarjelim kartama, a neki gradovi uopće nisu postojali kada su napravljene te karte

Najnovije izvješće Royal United Services Instituea, think tanka koji se bavi obrambenim i sigurnosnim pitanjima, sugerira da su Ukrajinci od početka invazije uspješno obmanjivali ruske vojnike. Tvrdi se kako je cilj ukrajinske taktike prevariti ruske trupe koje se oslanjaju na zastarjele karte i netočne popise vojnih ciljeva.

Analiza think tanka pokazuje da su ruski vojnici trošili streljivo na lažne mete. Izvješće sadrži svjedočanstva visoko pozicioniranih osoba u ukrajinskoj vojsci, te ukazuje na ključne nedostatke ruske vojske, poput krute zapovjedne strukture. Također, navodi se da su Rusi razvili naviku ponavljanja pogrešaka.

Ističe se slučaj kada su ukrajinske snage maskirale svoju zračnu bazu koristeći fotografije uništenih hangara. Fotografije su tiskali na velike plahte koje su potom navlačili preko zrakoplova. Rusima je bilo nejasno kako Ukrajinci polijeću iz navodno uništenih zračnih baza, pa su pretpostavili da su izgradili složene podzemne komplekse koji su im omogućili polijetanje, prenosi Index.

Neki gradovi nisu ni postojali na zastarjelim ruskim kartama

Prijateljska vatra identificirana je kao jedan od najvećih problem koji potkopava vojne napore Kremlja. Tvrdi se da je rusko topništvo gađalo vlastite trupe zbog nedostatka komunikacije. Isto tako, protuzračna obrana je gađala vlastite zrakoplove, dok je Sustav elektroničkih protumjera Hibni, koji bi trebao štititi ruske pilote, umjesto toga je ometao njihove vlastite zrakoplove.

Autori izvješća tvrde da su glavne prepreke ruskom napredovanju prijateljska vatra i način na koji se ruske trupe daju lagano prevariti od Ukrajinaca. "Bratoubojstvo je bilo raširen problem za ruske snage tijekom njihove invazije na Ukrajinu", stoji u izvješću, piše The Times.  

Ruski vojnici navodno na početku rata nisu ni znali gdje se točno nalaze jer su se koristili zastarjelim kartama, a neki gradovi uopće nisu postojali kada su napravljene te karte. Međutim, iz think tanka upozoravaju da bez obzira na greške koje Rusi konstantno čine još uvijek treba biti oprezan zbog resursa Kremlja i potencijalne daljnje mobilizacije. 

"Postoji percepcija da su oružane snage Ruske Federacije sustavno nekompetentne, nepopravljivo korumpirane, da je njihovo oružje neučinkovito i nepouzdano, te da se snage ne mogu prilagoditi. Ovaj narativ je opasan zato što je netočan, ali i zato što potiče nekritički optimizam", zaključuju u izvješću. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?