SUD EU:

‘Britanija može jednostrano odustati od Brexita’

Reuters/Pixsell
04.12.2018.
u 20:23

S odlukom o opozivu Brexita moraju se složiti ostale članice Unije

Glavni savjetnik Europskog suda pravde (ECJ) jučer je donio preporuku koja će dati krila onim Britancima koji žele novi referendum o Brexitu ili čak da ta zemlja ostane u Europskoj uniji, i to unatoč referendumu kojim je 2016. većina građana izglasala izlazak. 

Glavni savjetnik suda Campos Sánchez-Bordona predložio je sudu da odredi da se Velika Britanija može jednostrano povući iz Brexita.

“Glavni savjetnik predložio je da Sud pravde utvrdi da članak 50 ... omogućava jednostrano povlačenje obavijesti o namjeri izlaska iz EU”, priopćio je ECJ. On je isto tako dodao bi bilo “nespojivo s propisima EU o razdruživanju” kada bi se uvjetovalo da se s odlukom o opozivu Brexita moraju složiti ostale članice Unije. No, važno je reći da ovo nije presuda samog suda jer će on svoju konačnu odluku donijeti u sljedećih nekoliko tjedana, a ne zna se još kada točno. Iako sud nije obvezan presuditi po preporuci svog savjetnika, britanski mediji su se raspisali da se njihove preporuke uglavnom slušaju pa su to shvatili kao najavu onoga što će ECJ na kraju presuditi.

Ovo su pitanje Europskom sudu postavili škotski parlamentarci, iz više stranaka, koji su uvjereni da je Velikoj Britaniji i dalje mjesto u Uniji. Predvođeni su zastupnikom Zelenih Andyjem Wightmanom.

No, i EU i UK dosad su govorili da jedini način kako se Brexit može stopirati zajednički dogovor institucija Kraljevine i Unije. Britanska je vlada usput dodala da to za nju nema nikakvog značenja, osim onog akademskog jer neće povlačiti odluku o izlasku zemlje iz Unije. Tamošnja se vlada potrudila da slučaj do Europskog suda uopće ne dođe.

No, i sam je Wightman rekao da bi za bilo kakav scenarij odustajanja zemlje od Brexita bio potreban novi referendum na kojem bi se građani morali jasno izraziti za to. Škotski političari nadaju se da bi to moglo utjecati na daljnju raspravu o Brexitu, a parlament UK-a 11. prosinca donijet će odluku o dogovoru o Brexitu koji je britanska premijerka Theresa May sklopila s Unijom. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije