Gerhard Schröder

Bivši njemački kancelar prozvan ukrajinskim državnim neprijateljem

14.11.2018.
u 20:03

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder naveden je kao "državni neprijatelj" na ukrajinskoj internetskoj stranici Mirotvorac, koja je povezana s ukrajinskim ministarstvom unutarnjih poslova.

Schröder je uvršten na popis kao "antiukrajinac" zbog toga što je rekao da razumije rusku aneksiju Krima 2014., u intervjuu objavljenom u njemačkom dnevnom listu Aachener Nachrichten. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da "snažno osuđuje taj popis".

Stranicu vodi znanac ministra unutarnjih poslova

"Informirali smo Ukrajinu o našoj poziciji u prošlosti i inzistiramo na tome da ukrajinska vlada ukine stranicu. Sada ćemo to učiniti ponovno", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Popis "državnih neprijatelja" ima tisuće imena, uključujući i ime bivše premijerke Julije Timošenko. Dvije osobe s popisa ubijene su 2015. 

Internetsku stranicu vodi znanac ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova.

Schröder je u intervjuu rekao o aneksiji Krima: "Vjerujete li doista da će to ikada promijeniti bilo koji ruski predsjednik? To je stvarnost s kojom ćemo se jednog dana suočiti."

On je također primijetio da je crnomorski poluotok bio dar sovjetskog premijera Nikite Hruščova 1954. Ukrajini. I Rusija i Ukrajina bile su dio Sovjetskog Saveza u to vrijeme.

Bivši njemački kancelar prijatelj je ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Schröderova supruga Soyeon Schröder-Kim rekla je da je zabrinuta zbog popisa.

"U mojoj zemlji i u mojoj kulturi ne možemo razumjeti takav napad na demokratske političare", rekla je prema RND-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?