OBRAĆANJE AMERIČKOG PREDSJEDNIKA

Biden: Američka vojska neće se boriti u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a

KEVIN LAMARQUE/REUTERS
24.02.2022.
u 20:07

Putin je agresor, sada će njegova zemlja snositi posljedice, rekao je američki predsjednik Joe Biden u obraćanju svijetu. 

- Danas odobravam novi paket sankcija, želimo maksimizirati dugoročni učinak na Rusiju. SAD ovo ne čini sam, mjesecima gradimo koaliciju partnera, svi su se pridružili našoj akciji. Danas je rublja pala na najnižu razinu u povijesti, današnje djelovanje će uvesti sankcije ruskim bankama koje zajedno imaju jedan bilijunu imovinu. Danas blokiramo četiri velike banke, sva njihova imovina u Americi će biti zamrznuta. proširit ćemo popis ruske elite i njihovih članova obitelji kojima ćemo uvesti sankcije. Nastavit ćemo se boriti protiv korumpiranih milijarderima u danima koji slijede - rekao je Biden. 

Dodao je i kako američki vojnici neće ići u Ukrajinu. 

- Pružit ćemo im humanitarnu pomoć kako bi im olakšali patnju. Sada cijeli svijet jasno vidi što Putin i njegovi savjetnici u Kremlju rade. Ovdje se radi o goloj agresiji, Putinovoj želji da uspostavi carstvo svim mogućim sredstvima, pokreće ratove bez povoda. To je jedna zloslutna vizija budućnosti našeg svijeta gdje nacije uzimaju što žele silom - kazao je Biden. 

- Putinova agresija protiv Ukrajine će Rusiju skupo gospodarski koštati. Svaka zemlja koja podupre Rusiju bit će okaljana, rekao je.

Otkrio je i kako ne planira čuti se s ruskim predsjednikom i razgovarati s njim.  - Ako uđe u druge NATO države, mi ćemo se suprotstaviti. Ako se sad protiv njega ne suprotstavimo sankcijama, on će krenuti dalje - rekao je Biden. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije