WASHINGTON

Biden prioritetom proglasio promoviranje demokracije širom svijeta

04.03.2021.
u 10:50

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je promoviranje demokracije širom svijeta centralnom komponentom svoje strategije nacionalne sigurnosti, u novim smjernicama objavljenim u srijedu.

- Autoritarizam je u globalnom maršu – navodi se u predsjedničkim Prijelaznim nacionalnim smjernicama.         

- Ojačat ćemo i stati iza naših saveznika, surađivat ćemo s partnerima koji razmišljaju kao i mi, i prikupit ćemo kolektivnu snagu kako bi promicali naše zajedničke interese i odvratili zajedničke prijetnje. Mi ćemo predvoditi s diplomacijom - navodi se u dokumentu na 24 stranice, prenosi dpa.

Pandemija, klimatska kriza, kibernetičke prijetnje i nasilni ekstremizam su među „najvećim prijetnjama“. U dokumentu se naglašava da mnoge od tih prijetnji „ne poštivaju granice ni zidove i s njima se mora suočiti kolektivnom akcijom“.

- Također se moramo suočiti s realnošću da se distribucija vlasti širom svijeta mijenja, stvarajući nove prijetnje – navodi se u dokumentu.         

- Kina je, posebno, postala sve agresivnija. Ona je jedini konkurent koji je potencijalno sposoban kombinirati svoju ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć kako bi mogao postati trajni izazov stabilnom i otvorenom međunarodnom sustavu – piše u smjernicama.         

U dokumentu se također pominje Rusija, koja „ostaje odlučna da jača globalni utjecaj i da igra destruktivnu ulogu na svjetskoj pozornici“.

Bijela kuća također naglašava da se Washington „nikada neće ustručavati od uporabe sile kada se zahtijeva da branimo naše vitalne nacionalne interese“, dodajući da će diplomacija biti prvo sredstvo na raspolaganju u  promicanju američkih interesa na globalnoj pozornici.

Biden, demokrata, pokrenuo je radikalni odmak od vanjskopolitičkog pristupa „Amerika prije svega“ svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa otkako je preuzeo dužnost u siječnju.

 

 

Komentara 1

PP
ppp
11:48 04.03.2021.

Bliski istok je čist primjer njihove demokracije

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije