"Lend-Lease"

Biden potpisao povijesni zakon: Najavljena veća i brža vojna podrška Ukrajini

10.05.2022.
u 08:31

Biden je u Bijeloj kući potpisao Zakon o zajmu za demokratsku obranu Ukrajine odnosno tzv. "Lend-Lease" koji je posljednji put u sličnom formatu potpisan tijekom Drugog svjetskog rata

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je sinoć zakon koji bi trebao osigurati lakši prijenos vojne opreme u Ukrajinu kao i izdvajanje znatno većeg novca iz proračuna za financiranje vojnih potreba ove države.

Naime, Biden je u Bijeloj kući potpisao Zakon o zajmu za demokratsku obranu Ukrajine odnosno tzv. "Lend-Lease" koji je posljednji put u sličnom formatu potpisan tijekom Drugog svjetskog rata kada su Sjedinjene Američke Države financirale saveznike u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke.

"Ukrajinci se svaki dan bore za svoje živote. Cijena borbe nije jeftina, ali prepuštanje agresiji je još skuplje. Potpisujem ovaj zakon koji pruža još jedno važno sredstvo koje će direktno podržati vladu Ukrajine i ukrajinski narod u njihovoj borbi za obranu zemlje i demokracije od brutalnog rata koji vodi Putin", rekao je američki predsjednik, prenosi Klix.

Zakon koji je Biden potpisao zapravo je ažurirani zakon iz 1941. godine kada su Sjedinjene Američke Države izdvojili značajan dio financijskih i drugih sredstava za financiranje saveznika. Iako je američki Kongres duboko podijeljen te se brojne odluke i dalje nalaze na čekanju, zakon o zajmu usvojen je jednoglasno u Senatu što je za mnoge predstavljalo veliko iznenađenje.

"Sada kada je zakon potpisan, Sjedinjene Američke Države će moći brže osigurati opremu i druge potrepštine Ukrajini budući da zakon daje šire ovlasti Bidenu da ubrza potpisivanje i provođenje sporazuma s Ukrajinom i drugim istočnoeuropskim zemljama" piše Washington Post.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?