posjetio spomen obilježje

Biden odao počast žrtvama Pearl Harbora na 80. godišnjicu napada japanskih snaga

07.12.2021.
u 18:23

Odavajući počast poginulima u tišini, Biden je dodirnuo spomenik, a zatim salutirao vijencu na spomen obilježju

Sjedinjene Države u utorak obilježavaju 80. godišnjicu japanskog napada na Pearl Harbor.

Predsjednik Joe Biden i prva dama posjetili su u utorak spomen obilježje Drugog svjetskog rata u Washingtonu u znak sjećanja na 80. godišnjicu napada na Pearl Harbor, javlja CNN. 

Odavajući počast poginulima u tišini, Biden je dodirnuo spomenik, a zatim salutirao vijencu na spomen obilježju.

U njemu se nalazio divlji suncokret, državni cvijet Kanzasa, u čast bivšeg senatora Boba Dolea, veterana Drugog svjetskog rata, koji je umro u nedjelju.

Prva dama je položila buket u čast svog oca Donalda Jacobsa, koji je u ratu služio kao signalista američke mornarice.

Ostao je mali broj preživjelih i veterana rata. Najstariji preživjeli američki veteran napada na Pearl Harbor, Ray Chavez, umro je 2018. u 106. godini.

Pripadnici američke mornarice, veterani, prijatelji i obitelj stajali su dok su čitana imena poginulih, uz zvonjavu zvona.

U japanskom napadu na pomorsku bazu na Havajima 7. prosinca 1941. poginulo je 2.390 američkih vojnika. To je dovelo do ulaska SAD-a u Drugi svjetski rat i na pacifiku i u Europi, što je bio jedan od najodlučujućih trenutaka u ratu.

Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt je taj trenutak u svojoj slavnoj izreci nazvao "datumom koji će živjeti u sramoti", a SAD su sljedećeg dana objavile rat Japanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?