Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Biden nominirao Samanthu Power za čelnicu USAID-a

13. siječnja 2021. u 19:38 0 komentara 83 prikaza

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden nominirao je bivšu američku veleposlanicu pri UN-u Samanthu Power na dužnost voditeljice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U izjavi Bidenova tranzicijskog tima Power je opisana kao "javna dužnosnica s iskustvom u krizama  i diplomatkinja".

Kaže se i da je veleposlanica Power bila na dužnostima na kojima je radila na rješavanju dugotrajnih svjetskih sukoba, humanitarnih katastrofa, obrani ljudskog dostojanstva te osnaživanju vladavine prava i demokracije.

"Kao čelnica USAID-a, surađivat će s našim partnerima u suprotstavljanju pandemiji covida-19, pomoći ranjivim zajednicama, borbi za vrijednost svakog ljudskog bića i zauzimanju za američke ideale i interese širom svijeta".

Power je bila ključna članica administracije predsjednika Baracka Obame i obnašala je dužnost u Vijeću Nacionalne sigurnosti od 2008. do 2013., a veleposlanica UN-a bila je od 2013. do 2017.

Karijeru je počela kao novinarka za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih a kasnije se zauzimala za to da SAD igra aktivniju ulogu u sprečavanju zločina u stranim zemljama.

Za knjigu "Problem iz pakla: Amerika i doba genocida", koja napada američku politiku za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, dobila je 2003.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.