I to je moguće

Berlinska zračna luka otvorena sa punih devet godina zakašnjenja

31.10.2020.
u 17:44

Zračna luka Berlin-Brandenburg zvanično je otvoren slijetanjem dva zrakoplova s aerodroma Minhen i Berlin-Tegel.

Otvorena je berlinska zračna luka Berlin-Brandenburg, za koju se očekivalo kako će još 2011. godine biti u funkciji, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Godine 2006. položen je kamen temeljac za novu zračnu luku i očekivalo se kako će 2011. biti u funkciji. Međutim, nije otvorena zbog problema s protupožarnim sustavom, korupcijom i loše izvedenim građevinskim radovima.

U Berlinu su trenutno aktivne dvije zračne luke Schonefeld i Tegel, a zbog nedostatnih kapaciteta se nametnula i potreba za još jednim takvim infrastrukturnim projektom.

Zračna luka Berlin-Brandenburg zvanično je otvorena slijetanjem dva zrakoplova sa zračne luke Muenchen i Berlin-Tegel.

Zbog širenja nove vrste koronavirusa nije bilo nikakve ceremonije. Nazočio je samo mali broj službenika, uključujući njemačkog ministra prometa Andreasa Scheuera, premijera savezne pokrajine Berlin Michaela Mullera i Brandenburga Dietmara Woidkea kao i predstavnici nekih zrakoplovnih tvrtki.

Scheuer je rekao kako treba učiniti sve da BER postane centar za zračni promet.

Generalni direktor BER-a Engelbert Lutke Daldrup skrenuo je pozornost na probleme u izgradnji zračneluke i kazao: "Danas nije povijesni dan".

"Međutim, to je važan dan za Berlin i Brandenburg. To nije bio lak put. Zato ne slavimo. Samo ga otvaramo", rekao je Daldrup.

Poručio je da su Berlin i Brandenburg postali nova vrata u svijet.

Prvi let sa nove zračne luke bit će upriličen sutra i to za London. Ukupni troškovi za izgradnju zračne luke, za koju je prvobitno planirano da košta dvije milijarde eura, premašili su šest milijardi eura.

Navodi se kako će BER imati kapacitet od 27 milijuna putnika godišnje.

Otvaranjem BER-a, aerodrom Berlin-Tegel, smješten na sjeveru glavnog grada, zatvara se 8. studenoga.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?