Previše novozaraženih

Austrijski stručnjaci predložili vladi produžetak lockdowna, rad od kuće i FFP2 maske

Ministar Kurtz:
16.01.2021.
u 16:18

Austrijska narodnjačko-zelena vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom ovog vikenda mora donijeti ne baš jednostavnu odluku da li će u nedjelju 24. siječnja okončati  višetjedni lockdown i brojna ograničenja koji su još uvijek na snazi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa ili će napraviti korake u smjeru ponovnog „otključavanja“ Austrije.

S obzirom na veliku zabrinutost Kurzove vlade i Kriznog stožera zbog još uvijek visokog broja novozaraženih te razantnog širenja britanske mutacije koronavirusa Europom, koja je već stigla i u Austriju, Vlada se je u subotu sastala s najpoznatijim austrijskim medicinskim stručnjacima i znanstvenicima kako bi zajedno analizirali aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji i susjedstvu i pokušali naći odgovor na dilemu: „otključati ili neotključati“ Austriju nakon 24. siječnja.

Svoje stručne stavove i prijedloge iznijeli su nakon razgovora s kancelarom Kurzom, potkancelarom Wernerom Koglerom i ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom na novinskoj konferenciji u sjedištu Vlade u Beču vicerektor Medicinskog sveučilišta u Beču i voditelj kliničkog Instituta za laboratorijsku medicinu bečke Opće bolnice Oswald Wagner, infektolog Andreas Bergthaler iz Istraživačkog centra za molekularnu medicinu, i Herwig Ostermann iz Instituta za istraživanje „Zdravlje Austrija“, a virtualno ih je potpomogao stručnjak za statistiku Erich Neuwirth.

Zajednički stav austrijskih stručnjaka bio je da je prosječni dnevni broj od 2.000 novozaraženih „i dalje previsok“ za „otključavanje“ Austrije. Vladi su predložili ne samo produženje lockdowna od 24. siječnja za daljnjih dva do tri tjedna nego i uvođenje obveze rada od kuće (Home Office), nošenje FFP2 zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, te udvostručenje fizičkog razmaka između osoba s jednog na dva metra.

„Svakako moramo spriječiti englesku i irsku situaciju“, rekao je Burgthaler dodavši kako je britanska varijanta koronavirusa B.1.1.7 „široko rasprostranjena“ i da je već stigla i u Austriju. Dodao je kako je u austrijskom susjedstvu u Slovačkoj čak 50 posto novozaraženih inficirano upravo britanskom mutirajućim koronavirusom.

„Širenje i zaraznost odlučujući su za modeliranje“, ustvrdio je Ostermann.

„Mjere moraju biti usaglašene i s drugim europskim zemljama, kako bi se spriječio ping-pong efekt“, poručio je Wagner. Napomenuo je da Austrija mora gledati što rade zemlje u njenom susjedstvu kao Njemačka i Češka koje produljuju lockdown i slijediti ih. Sve ostalo, prema njegovim riječima, bilo za Austriju „opasno“, jer bi mogla postati „izvorom nove zaraze“.

„Izuzetno je važno uvesti obvezan Home Office. Svi roditelji mogu i trebaju dok su kod kuće brinuti i o svojoj djeci“, istakao je Wagner kritizirajući kako trenutačno više od 50 posto djece, ne samo čiji roditelji rade nego i onih koji su kod kuće, ide u vrtiće i škole, što je također potencijalna opasnost za širenje zaraze.

„Moramo mnogo više činiti nego što činimo“, poručio je Neuwirth.

Svi stručnjaci su ukazali na trenutačno nezaobilazan put produžetka lockdowna, a kao primjer su naveli zemlje koje su se prerano ponovno „otključale“, poput Češke i pokrajine Južni Tirol što je potom rezultiralo eksplozijom broja novozaraženih, pa su se nakon desetak dana morale ponovno „zaključati“.

Osvrnuvši se na razantno širenje britanske B.1.1.7 virusne mutacije koja se provjerava i kod 100-njak sumnjivih slučajeva oboljelih u Austriji, stručnjaci su se složili da „Austrija s vremenskim razmakom od nekoliko tjedana može promatrati što se događa kada se ova virusna varijanta nekontrolirano širi kao u Engleskoj i Irskoj.

Produljenje lockdowna u Austriji podržali su i čelnici devet austrijskih saveznih pokrajina. S nima će se Kurz virtualno čuti danas još jednom, nakon što prethodno razgovara sa socijalnim partnerima.

Mediji navode da će sutra predstavnici austrijske Vlade na čelu s kancelarom Kurzom službeno izvijestiti domaću javnost o Vladinoj odluci o (ne)produljenju lockdowna. Kako sada stvari stoje Austrija će očito ostati i dalje „zaključana“. Pitanje je samo do kada?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije