Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Austrijski ministar ogorčen: U Austriji ove godine novih 30 tisuća migranata

15. rujna 2021. u 17:10 0 komentara 358 prikaza
Karl Nehammer

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je na Europskom policijskom kongresu održanom jučer u Berlinu izjavio kako će Austrija morati ove godine primiti do 30.000 ilegalnih migranata. „Nema nikakve alternative, jer su prodrli preko vanjske granice EU-a, nitko ih prije nije zaustavio i sada će završiti u Austriji“, pojasnio je Nehammer.

Vezano uz prijem izbjeglica iz Afganistana, austrijski je ministar opovrgnuo optužbe da se Austrija ne pridržava međunarodne Konvencije o zaštiti ljudskih prava ponovivši stav službenog Beča da Austrija ne namjerava dobrovoljno primiti dodatne afganistanske izbjeglice, jer ih je već primila znatno više nego druge europske zemlje.

„Austrija je samo u ovoj godini već obradila 2.500 zahtjeva Afganistanki i Afganistanaca za azil, a još 5.000 ih je otvoreno u našem sustavu. Austrija je već primila ukupno 45.000 Afganistanaca. A svi su došli ilegalno“ , poručio je Nehammeru u svom govoru nazočnom skupu dodavši: „Teško je shvatljivo zašto mora netko da pređe više od 5.000 km, prođe kroz više – trećih sigurnih zemalja - da bi potom zahtjev za azil podnio upravo u Austriji ili Njemačkoj?“

Austrijski ministar unutarnjih poslova u svom je govoru pozvao Europsku komisiju na „striktni izgon“ ilegalnih migranata iz EU.

„Trebamo brže vraćanje, koje je vjerodostojno. I moramo razmisliti kako ćemo postupati s zemljama koje ne žele surađivati“, ustvrdio je Nehammer, napomenuvši kako je EU dužna brinuti o zaštiti svoje vanjske granice. Ovogodišnji Europski policijski kongres održan je pod geslom „Europa u kriznom modusu“, a glavne teme rasprave bile su koronakriza, (ilegalna) migracija, i suzbijanje terorizma.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.