ZLOGLASNI RESORT

Austrijska skijaška meka iz koje je krenula zaraza po Europi ponovno otvorena

27.04.2020.
u 12:24

Austrijsko skijalište Ischgl, koje je bilo jedan od epicentara širenja koronavirusa u Europi, ovog je vikenda ponovno otvoreno nakon šestotjedne karantene. Pretpostavlja se da se tamo zarazilo gotovo tisuću ljudi koji su onda zarazu proširili po cijeloj Europi, od Hrvatske do Njemačke, Irske i skandinavskih zemalja.

Većina se zarazila u baru Kitzloch, u kojem su održavane raspojasane "after-ski" zabave s mnogo alkohola. Jedan konobar Kitzlocha bio je zaražen, ali je nastavio raditi u baru još nekoliko dana. Nakon toga je bar samo raskužen, ali je i dalje ostao otvoren, kao da je sve u redu.

Nekoliko dana kasnije mnogi od sudionika tih zabava već su bili u bolnicama i na respiratorima, dok je vlasnik Kitzlocha Bernhard Zangerl odbacivao odgovornost za širenje zaraze, baš kao i tirolske vlasti, koje su tvrdile da su se gosti morali zaraziti u zračnoj luci u Milanu, a ne u Ischglu.

Austrija je kasnije čak i otvorila istragu zbog sumnje u zataškavanje zaraze. Međutim, kasnije se pokazalo da nisu svi zaraženi putovali preko Milana, ali su svi boravili u Ischglu. Na to je upozorila i islandska vlada, potvrdivši da se skupina od 14 islandskih turista zarazila u Ischglu, dodavši Ischgl na popis rizičnih zona zbog koronavirusa, uz Kinu, Italiju, Iran i Južnu Koreju. Nakon testiranja potvrdilo se da je čak 15 konobara koji su bili u kontaktu sa zaraženim konobarom pozitivni na koronavirus. Iz Ischgla se zaraza proširila u više europskih država.

Tamo se zarazilo gotovo 300 Danaca, a istraga je pokazala da su se mnogi od njih zarazili igrajući u tamošnjim barovima tzv. beer pong, ispucavajući loptice iz usta u čaše s pivom, a te su loptice konobari zatim davali drugim ljudima.

Čini se da vlasnici barova u mondenom skijalištu nisu željeli napraviti ništa što bi ugrozilo biznis zbog kojeg se u tirolskom mjestu od samo 1800 stanovnika godišnje okrene više od 250 milijuna eura. Gradonačelnik Ischgla Werner Kurz i danas odbacuje odgovornost. "Ponašali smo se kako smo najbolje znali", kazao je Kurz u intervjuu ORF-u, uvjeravajući da virus nije krenuo iz Ischgla i nije nastao u Ischglu. Ischgl je ponovno otvoren nakon što je Austrija, kao prva u Europi, ublažila restrikcije uvedene zbog sprečavanja širenja zaraze.

U Ischglu još ima snijega, no tamo planiraju tijekom ljeta nadoknaditi sve što su izgubili zbog zatvaranja skijališta, iako je malo vjerojatno da će turisti sada pohrliti u Ischgl nakon što su se o tom alpskom skijalištu i njegovoj ulozi u širenju pandemije koronavirusa raspisali brojni europski i svjetski mediji.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?