BEČ

Austrija: Zastupnici FPO-a napustili parlament zbog govora Zelenskija

30.03.2023.
u 12:12

Zastupnici krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) napustili su u četvrtak donji dom austrijskog parlamenta tijekom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, u znak prosvjeda protiv kršenja austrijske neutralnosti.

Zelenskij se zastupnicima obratio video vezom i zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći na projektima poput razminiravanja.

Austrijska neutralnost sprečava Beč da se vojno uključi u sukob i iako podržava Ukrajinu politički ne može slati oružje u borbu protiv Rusije.

FPO je ranije najavio da će na neki način izraziti prosvjed protiv govora Zelenskija. Njegovi zastupnici su bili nazočni u parlamentu na početku govora, a potom se ustali i izašli iz dvorane.

"Žalosno je da je FPO jedina parlamentarna stranka koja našu trajnu neutralnost shvaća ozbiljno i pritom se zalaže za mir", rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl.

Zastupnici FPO-a su na svojim stolovima ostavili manje plakate s logom stranke i porukom "Prostor za neutralnost" ili "Prostor za mir".

Od pet stranaka u donjem domu, FPO je treća stranka po broju zastupnika. Trenutno je po anketama neznatno u vodstvu ispred oporbenih socijaldemokrata i konzervativaca kancelara Karla Nehammera koji vlada u koaliciji sa Zelenima.

Sadašnji sastav parlamenta radi do jeseni sljedeće godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije