POOŠTRENE MJERE

Austrija Slovačka, Belgija i Luksemburg: Policijski sat, zatvaranje kina, teretana, iz stana samo na posao u trgovinu i hitnu pomoć

25.10.2020.
u 14:11

Od ponoći u Austriji su na snagu stupile nove, pooštrene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kojim su uvedena mnoga ograničenja po pitanju broja osoba na skupovima, kao i proširenje obveze nošenja zaštitnih maski.

Tako u uredbi ministarstva zdravlja stoji da prilikom ulaska u javni prostor na zatvorenom, a tako i podzemni prolazi, mora se nositi maska. Isto važi i za skupove i manifestacije, bilo da su na zatvorenom ili na otvorenom, i to i za vrijeme trajanja događaja na sjedećem mjestu.

Uredba još ističe da prilikom ulaska na javna mjesta na otvorenom mora biti držana distanca prema osobama koje ne žive u istom kućanstvu, od najmanje jednog metra. Prilikom ulaska u javne zatvorene prostore uz to obvezeno je nošenje maske.

U zrakoplovima, kao i javnom prijevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je tu obvezna maska. Uredbom je uvedena obveza nošenja maski i u postajama metroa, željezničkim postajama, tramvajskim postajama, na zračnim lukama.

Tko se prilikom kontrole bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može nositi masku morat će imati potvrdu liječnika koji ima licenciju za rad u Austriji.

U restoranima ograničen je maksimalan broj ljudi za jednim stolom na šest osoba u zatvorenom i 12 osoba na otvorenom. Ukoliko ugostiteljski objekt ima na raspolaganju više od 50 sjedećih mjesta od 1. studenoga morat će imati koncept prevencije, a morat će imati i "covid odgovornu osobu". Uz to jelo i piće, uz izuzetak tržnica, moći će se konzumirati samo sjedeći. Novina je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smjeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske crpke i imbise. Što se tiče manifestacija i sportskih utakmica uredbom je značajno smanjen broj ljudi.

Tako najviše šest osoba uz šestoro maloljetne djece može pratiti neki skup u zatvorenom bez sjedećih mjesta, a na otvorenom 12 osoba i šestoro maloljetne djece. Na skupovima gdje postoje sjedeća mjesta u zatvorenom dozvoljen je maksimalan broj od 1.000 osoba, a na otvorenom do 1.500.

Također uredbom su regulirane i probe, nastupi horova i glazbenih orkestara - kod amatera ubuduće će moći u zatvorenom da nastupa zajedno samo šest osoba, a na otvorenom 12, dok je kod profesionalnih glazbenika obvezujući koncept prevencije, a ako broj sudionika prevazilazi u zatvorenom prostoru 50 i na otvorenom 100 osoba, neophodno je i "covid odgovorna osoba".

Uredbom su određene i zaštitne mjere za staračke domove, u kojima važi obveza nošenja maski za sve posjetitelje i uposlene. Također ti domovi moraju izraditi koncept prevencije sa ciljem minimiziranja rizika od zaraze, a u tom konceptu će se navesti i pravila posjeta. U novoj uredbi nalazi se i zabrana nošenja vizira, koja stupa na snagu 7. studenoga, čime se omogućava dvotjedno prijelazno razdoblje.

Belgija

Sportski i kulturni objekti u Bruxellesu moraju se zatvoriti, a stanovnici će se od ponedjeljka, 26. listopada, suočiti sa duljim policijskim satom, saopćila je danas regionalna vlada.

Rudi Vervort, premijer bruxelles regije, naložio je danas zatvaranje teretana i kulturnih objekata, uključujući kazališta i kina, te uveo policijski sat od 22 do 6 sati. Ove mjere trajat će do 19. studenoga. Maske će ponovo postati obavezne na otvorenom u Bruxellesu, trgovine se zatvaraju u 20 sati, a zabranjena su javna okupljanja više od četiri osobe.

Belgija, jedna od europskih zemalja koja je najteže pogođena COVID-19, bori se sa novim valom virusa. Glavni grad Bruxelles je među najteže pogođenim regijama u zemlji. Belgijska Vlada pooštrila je jučer mjere, nakon što je već odobrila zatvaranja barova i restorana širom zemlje i policijskog sata od ponoći do 5.00 sati ujutro.

Vlada u belgijskoj regiji francuskog govornog područja Valona, također, je naredila stroži policijski sat od 22 do 6 sati, a studenti su obvezni do 19. studenoga nastavu pohađati preko interneta.

Luksemburg

Luksemburg, koji se graniči sa Belgijom, jučer je, takođe, najavio noćni policijski sat i ograničenja socijalnih kontakata.

Slovačka

U Slovačkoj su jučer na snagu stupile strožije restriktivne mjere, a u zemlji se drugi dan provode masovna testiranja na koronavirus. Sukladno s novim pravilima, koja će na snazi biti najmanje do 1. studenoga, stanovništvo će svoje domove moći napuštati zbog odlaska na radna mjesta, zbog odlaska u kupnju namirnica i ostalih kućnih potrepština te u hitnim slučajevima. Još strožija pravila vrijede za četiri okruga duž granice s Poljskom koji su posebno pogođeni epidemijom koronavirusa.

Vladin program masovnih testiranja na koronavirus, koji će obuhvatiti cjelokupno stanovništvo starije od 10 godina, započeo je u petak i nastavit će se i tijekom iduća dva vikenda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?