CANBERRA

Australija želi ublažiti napetosti s Francuskom oko otkazivanja ugovora

20.09.2021.
u 09:30

Australski ministar trgovine Dan Teehan kazao je u ponedjeljak da će zatražiti sastanak s francuskim kolegom kako bi se smirile tenzije zbog australskog otkazivanja ugovora, vrijednog 40 milijardi dolara, o kupnji francuskih podmornica.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavili su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz reagirao povlačenjem veleposlanika iz obje zemlje.

Australija također strahuje da je ugrožen njen cilj sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini s Europskom unijom.

Teehan je kazao kako je uvjeren da spor s Francuskom neće utjecati na trgovinu te da će tražiti sastanak s francuskom kolegom tijekom boravka u Parizu u listopadu na sastanku Organizacije za ekonomsku suradnju.

"Vrlo rado ću razgovarati s francuskim kolegom kada ću biti u Francuskoj", rekao je za ABC radio.

Dužnosnici EU-a i Australije trebali bi održati novi krug pregovora o trgovinskom sporazumu 12. listopada.

Iako je Francuska bila najglasniji kritičar australskog obrambenog sporazuma, Kina - koja je katalizator australske odluke - također je osudila trilateralni pakt.

Odnosi Australije s Kinom pogoršali su se u posljednje dvije godine nakon što je Australija zabranila kineskom tehnološkom divu Huaweiu sudjelovanje u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu te je pozvala na istragu o podrijetlu covida-19.

Kina je odgovorila ograničenjem uvoza iz Australija i okončala je komunikaciju na razini ministarstava.

Teehan kaže da Kina mora surađivati s Australijom ako se želi priključiti Transpacifičkom partnerstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije