Rat u Nagorno Karabahu

Armenija i Azerbajdžan se međusobno optužuju za bombardiranje stambenih zgrada

31.10.2020.
u 14:11

Armanija i Azerbajdžan još jednom su se u subotu međusobno optužili za bombardiranje stambenih područja, usprkos dogovoru da će izbjegavati namjerno ciljanje civila u planinskoj enklavi Nagorno-Karabah i oko nje.

Granatiranje je prijavljeno s obje strane nekoliko sati nakon posljednjeg sporazuma za ublažavanje konflikta, koji je dogovoren nakon pregovora u Ženevi između ministara vanjskih poslova dviju zemalja i izaslanika iz Francuske, Rusije i SAD-a.

Sporazum sa supredsjedateljima Skupine Minsk Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) trebao je biti četvrti po redu pokušaj prekida vatre od početka sukoba 27. rujna. Broj žrtava u najgorim ratnim sukobima na južnom Kavkazu u posljednjih 25 godina prešao je 1000 i vjerojatno je puno veći.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, no naseljen je i nalazi se pod kontrolom etničkih Armenaca. Oko 30 tisuća ljudi ubijeno je u ratu između 1991. i 1994. godine u regiji.

Gađana tržnica

Služba za hitne slučajeve i spašavanje Nagorno-Karabaha rekla je da je pod paljbu došla središnja tržnica u Stepanakertu, najvećem gradu enklave, i da su njezini veliki dijelovi spaljeni.

Shushan Stepanyan, glasnogovornica armenskog ministarstva obrane, također je rekla je da je nekoliko civila ozlijeđeno u napadima na strateški grad Shushi, 15 kilometara južno od Stepanakerta.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane zanijekalo je obje optužbe. Rečeno je da su regije Terter, Aghdam i Aghjabedi došle pod paljbu, kao i Gubadi, grad između enklave i iranske granice koji je ovaj tjedan zauzela azerbajdžanska vojska.

Više od 1000 boraca iz vojske Nagorno-Karabaha izgubilo je život. Azerbajdžan nije objavio podatke o svojim ratnim žrtvama, dok Rusija procjenjuje da je na svakoj strani oko 5000 poginulih.

Primirja nisu uspjela zaustaviti borbe, a posljednjem je posredovao američki državni tajnik Mike Pompeo prošlu nedjelju u Washingtonu.

Skupina Minsk OESS-a rekla je da su se Armenija i Azerbajdžan također dogovorili razmijeniti tijela boraca te da će unutar tjedan dana dostaviti listu zatvorenika, s namjerom eventualne razmjene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?