jeftiniji

Apsurd: Raste izvoz ukapljenog plina iz Rusije, a kupuje ga masovno i Ukrajina

tanker
29.01.2023.
u 11:24

Ukapljeni naftni plin (propan-butan) uglavnom se koristi kao motorno gorivo i kao energent za grijanje, ali i kao sirovina u proizvodnji drugih petrokemikalija i izuzet je iz zapadnih sankcija Rusiji, prenosi Klix.

Reuters je na temelju podataka tri trgovca i prijevoznika izračunao da je Rusija u 2022. u Latviju, Litvu i Estoniju izvezla 331 tisuću tona LPG-a. U 2021. isporučila je 159 tisuća tona, što je pokazatelj višestrukog rasta izvoza, međutim nitko nema komentar na te navode.

Zatim je nevjerojatno Latvija i Litva samo u prosincu Ukrajini isporučile oko 15 tisuća tona LPG-a, što je odgovaralo 15 posto ukupnog ukrajinskog uvoza tog energenta u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

Ukrajina zapravo nije službeno zabranila uvoz LPG-a iz Rusije. Ruski LPG puno je jeftiniji od onog iz zemalja poput Poljske i Rumunije, zbog ograničenih mogućnosti izvoza.

"Ukrajinske kompanije kupuju propan-butan od Litve i Latvije, koji je vrlo vjerojatno ruskog porijekla. No, razlika u cijeni od 150 do 200 dolara po toni u usporedbi s onim iz Poljske i Rumunjske dopušta (im) da zažmire na zemlju porijekla", rekao je trgovac zadužena za baltičke države.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?