rusija

Anketa: Stopa povjerenja ruske javnosti Putinu najniža u šest mjeseci

putin
Reuters/PIXSELL
12.02.2020.
u 19:42

Povjerenje ruske javnosti u predsjednika Vladimira Putina palo je u siječnju na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci, objavio je u srijedu anketarski zavod Levada, unatoč tome što je stopa odobravanja rada ruskog čelnika ostala visoka.

Stopa odobravanja Putinovog rada naglo je opala nakon nepopularnog poteza da se povisi starosna dob za umirovljenje u 2018. godini, nakon višegodišnjeg pada platežne moći građana, ali se stabilizirala u posljednjim mjesecima i porasla je neznatno na iznad 66 posto, priopćio je zavod.

Unatoč tom oporavku, povjerenje javnosti u Putina nastavilo je, ipak, opadati i u siječnju je iznosilo 35 posto, što predstavlja nagli pad s 57 posto u studenome prošle godine, navodi Levada.

Denis Volkov, sociolog u anketarskom zavodu, izjavio je da je razina povjerenja u siječnju bila najniža  od ruske aneksije Krima u 2014. koja je dovela do naglog rasta Putinovog rejtinga u javnosti.

Putin dominira ruskom političkom scenom kao predsjednik ili premijer otkako je došao na vlast u 1999.

Njegov trenutni mandat u Kremlju ističe u 2024., ali je on objavio široke ustavne promjene u prošlom mjesecu, koje se u javnosti smatraju oruđem koje mu pomaže da produži boravak na vlasti.

Levada je priopćila da je anketa provedena od 23. do 29. siječnja među ukupno 1.603 ljudi širom  Rusije.

Volkov je kazao da rezultati ankete pokazuju kako Rusi ukupno odobravaju Putinov rad, ali da postoji izvjesni osjećaj zasićenosti Putinom kao političkom osobom.

- To je situacija u kojoj ga odobravaju, ali značaj Putina kao ličnosti opada. Njega ne smatraju nezamjenjivim, ali oni odobravaju njegov rad - kazao je Volkov, prenosi Reuters.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije