ROE PROTIV WADEA

Američki Vrhovni sud poništio ključnu presudu: Milijuni žena će izgubiti pravo na legalan pobačaj

24.06.2022.
u 18:34

Presuda će promijeniti prava na pobačaj u Americi, a pojedine države sada mogu zabraniti postupak

Američki Vrhovni sud poništio je 50-godišnju presudu Roe protiv Wadea čime će milijuni žena u SAD-u izgubiti zakonsko pravo na pobačaj, prenosi BBC

Presuda će promijeniti prava na pobačaj u Americi, a pojedine države sada mogu zabraniti postupak.

- Ustav ne daje pravo na pobačaj; Roe i Casey su poništeni; a ovlasti za reguliranje pobačaja vraćaju se ljudima i njihovim izabranim predstavnicima - stoji u mišljenju Vrhovnog suda.  

Vrhovni sud je razmatrao slučaj Dobbs protiv Jackson Women's Health Organization, koji je osporavao zabranu pobačaja u Mississippiju nakon 15 tjedana. 

No sud je presudio u korist države većinom glasova od šest prema tri, čime je zapravo okončano ustavno pravo na pobačaj. 

Očekuje se da će polovica američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane. 
Trinaest ih je već donijelo takozvane zakone koji će automatski zabraniti pobačaj nakon presude Vrhovnog suda. Brojni drugi će vjerojatno brzo donijeti nova ograničenja. 

Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje. 

Inače, presuda u slučaju Roe protiv Wadea dopuštala je pobačaje tijekom prva dva trimestra trudnoće u SAD-u od 1973. godine. 

Demokratski guverneri nekoliko država, uključujući Kaliforniju, New Mexico i Michigan, već su najavili planove za ostvarivanje prava na pobačaj ako Roe protiv Wadea bude poništen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?