mirovni pregovori

Afganistanska vlada i talibani nakon 19 godina postigli sporazum

REUTERS
02.12.2020.
u 21:34

Afganistanska vlada i predstavnici talibana su postigli preliminarni dogovor o mirovnim pregovorima, što je njihov prvi pisani sporazum u 19 godina rata, a dogovor su pozdravile Sjedinjene Države kao priliku za zaustavljanje nasilja.

Sporazumom se utvrđuje put za daljnje razgovore no smatra se iskorakom jer će omogućiti pregovaračima da pređu na konkretnija pitanja, poput uspostave primirja iako se napadi talibana na snage afganistanske vlade nastavljaju. 

- Procedura, uključujući i preambulu pregovora, zaključena je i sada će pregovori početi prema planu, rekao je agenciji Reuters Nader Nadery, član pregovaračke skupine afganistanske vlade.

Glasnogovornik talibana je postizanje sporazuma potvrdio na Twitteru, prenosi HRT. 

- Zajednički radni odbor bio je zadužen za pripremu nacrta tema mirovnih razgovora, kaže se u zajedničkoj izjavi dvije strane.

Sporazum je, iako nasilje u Afganistanu nije prestajalo, postignut nakon mjeseci razgovora u Dohi uz podršku SAD-a. Primirje ostaje najžurniji zahtjev međunarodne zajednice i Kabula iako su talibani jedno odbili tijekom prve faze pregovora.

- Sporazum je korak prema početku pregovora o glavnim pitanjima, uključujući sveobuhvatni prekid vatre što je ključni zahtjev afganistanskog naroda, poručio je na Twitteru glasnogovornik predsjednika Ašrafa Ganija, Sediq Sediqqi, navodeći ocjenu afganistanskog čelnika.

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo čestitao je dvjema stranama na "ustrajnosti i spremnosti da nađu zajednički jezik" i dodao da će SAD-a "raditi sa svim stranama na ozbiljnom smanjenju nasilja i postizanju primirja".

Posebni predstavnik SAD-a za afganistansku pomirbu Zalmay Khalilzad je na Twitteru rekao da su dvije strane dogovorile sporazum na tri stranice koji utvrđuje pravila i procedure za njihove pregovore o političkom planu i sveobuhvatnom primirju.

- Ovaj sporazum pokazuje da se pregovaračke strane mogu dogovoriti o teškim pitanjima, istaknuo je Khalilzad.

Vlade širom svijeta su na donatorskoj konferenciji prošlog tjedna obećale 12 milijardi dolara pomoći za Afganistan do 2024., ali su upozorile da će to uvjetovati očuvanjem demokratskih stečevina, napose zaštitom ženskih prava.

- Želim biti jasan: i dalje smo čvrsto opredijeljeni za pregovore s talibanima, istaknuo je predsjednik Ašraf Gani u svom govoru.

- Moramo zaustaviti nasilje koje prijeti našim životima, a našoj djeci oduzima djetinjstvo, dodao je.

Mnogi analitičari drže da bi veća pomoć međunarodnih donatora pomogla afganistanskoj vladi u pregovorima s talibanima koje je pak razveselilo potpisivanje ugovora s Washingtonom u veljači o potpunom povlačenju američkih vojnika do sredine 2021. koje su proslavili kao pobjedu nad Amerikancima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije