nova vlada

Za Zimske olimpijske igre 2026. Italija izdvaja 400 milijuna eura

ZOI
Ilustracija
24.11.2022.
u 18:54

Nova talijanska vlada s premijerkom Giorgiom Meloni izdvojila je 400 milijuna eura za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Milanu i Cortini d'Ampezzo, javlja austrijska novinska agencija APA. 

Prijedlog državnog proračuna za buduće razdoblje, koji su ministri već potvrdili, predviđa da će se za infrastrukturu igara 2024. godine izdvojiti 120 milijuna eura, 2025. godine 140, a 2026. godine 140 milijuna eura.

Ukupni početni proračun igara, koje će biti održane od 6. do 22. veljače 2026., bio je 1,4 milijarde eura. Poznati su i neki detalji. Otvaranje igara održat će se na stadionu San Siro u Milanu, a završni događaj u rimskoj Areni u Veroni.

Milano će biti domaćin olimpijskih natjecanja za medalje u dvoranskim sportovima - hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i brzom klizanju. Planinska područja oko Cortine ugostit će sva natjecanja u skijanju i bordanju, a u Cortini će se održati i natjecanje u curlingu. Skijaško trčanje i skokovi održat će se u dolini Fiemma.

Ostaje otvoreno pitanje provođenja natjecanja u sankanju i bobu. Prvobitni plan je predviđao natjecanje u Cortini, ali u posljednje vrijeme postoji prijedlog da se taj dio preseli u austrijski Innsbruck, na olimpijski poligon u Iglsu, jer staza u Cortini treba skupu obnovu.

Slabija strana organizacije igara je 400 kilometara udaljenosti između Milana i planinskih terena. Neki također zamjeraju da će se alpski skijaši i skijašice natjecati na dva odvojena terena, jer su muške utrke na rasporedu u Valtellini, što će otežati pristup navijačima i novinarima, a uz logističke probleme, dva terena znače i veće troškove, prenosi STA. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije