predsjednik kine

Xi: Kina želi surađivati s Rusijom kako bi preuzela odgovornost velike sile

15.09.2022.
u 17:42

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom osudio pokušaje zapada da stvori "jednopolarni svijet" a Xi je Putinu rekao da Kina želi preuzeti svoju ulogu "velike sile" s Rusijom.

 

Putin i Xi su se sastali na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koji se održava u Samarkandu u Uzbekistanu, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu.

"Pokušaji da se stvori jednopolarni svijet su poprimili jednu apsolutno ružnu formu i potpuno su neprihvatljivi", rekao je Putin kineskom predsjedniku.

"Jako cijenimo uravnoteženo stajalište naših kineskih prijatelja po pitanju ukrajinske krize", dodao je Putin čija je zemlja zbog invazije na Ukrajinu na udaru strogih zapadih sankcija.

Peking nije ni podržao niti osudio rusku invaziju, ali je u više navrata dao potporu Rusiji suočenoj sa sankcijama.

Putin je ponovio potporu Kini u vezi Tajvana, potvrdivši politiku "jedne Kine"  i osudio "provokaciju SAD-a", aludirajući na posjet Tajvanu visokih američkih dužnosnika, među kojima je bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Xi je na skupu u Uzbekistanu Putinu rekao da Kina želi preuzeti svoju ulogu "velike sile" s Rusijom. 

"Kina želi surađivati s Rusijom kako bi preuzela odgovornost velike sile, igrati vodeću ulogu i unijeti stabilnost i pozitivnu energiju u svijetu u kaosu", rekao je Xi.

Članice SCO-a su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Iran je dosad imao status promatrača poput Bjelorusije i Mongolije.

Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima SCO-a.

 

Tri tjedna pred početak Zimskih olipmijskih igara Putin je posjetio Xija. Tom su prilikom najavili "bezgranično prijateljstvo" između dvije zemlje i potpisali više sporazuma, posebice na području energetike.

Kina je glavni ekonomski partner Rusije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?