ČEKA ČILIĆA

U Federerovu povratku na vrh velike zasluge ima i Hrvat

27.01.2018.
u 20:21

Doista je fascinantno kako igrač od 35 godina lako igra sedam iscrpljujućih mečeva na Grand Slamu.

Sutra će u finalu Australian Opena Marinu Čiliću s druge strane stajati najveći tenisač svih vremena. Čarobni Roger Federer to doista jest jer je rekorder po broju Grand Slam naslova (19), a ovo će mu biti jubilarni, 30. Grand Slam finale, po čemu je također najbolji. Kao i po tome što je najviše tjedana (čak 302) proveo na broju jedan, ali i najviše uzastopnih tjedana (237). No, ono što možda kod Rogera najviše fascinira njegova je dugotrajnost. Prvi Grand Slam osvojio je prije 15 godina (Wimbledon 2003.), a sutra ima priliku podignuti već šesti pehar u Melbourneu.

Prilagođava se vremenu

A baš je Australian Open bio Federerova prekretnica, jer osvajanjem tog turnira prošle godine na velika se vrata vratio u teniski vrh. Prije Australian Opena 2017., posljednji je put pobjednik nekog Grand Slama bio još 2012. u Wimbledonu. Naslov u Melbourneu bio mu je 18. na Grand Slamovima, a zasad posljednji (19.) osvojio je prije šest mjeseci u Wimbledonu.

– Želim zaokružiti brojku na 20 – rekao je prije dva dana Federer, no nadamo se da će ipak pričekati na ostvarenje te želje. No, kako god završi finale s Čilićem, za legendarnog Borisa Beckera nema dvojbe.

– Uvijek ima različitih mišljenja, no Roger je ipak najbolji svih vremena. I to zato što sada, s 35 godina, igra možda i najbolje u karijeri. I zato što je za suparnike imao vrhunske igrače poput Nadala, Đokovića i Murraya. Fascinantno je kako se Roger uspijeva prilagođavati vremenu, kako je u ludom teniskom ritmu uspio sačuvati svoje tijelo. Sjećam se kada je prije jako puno godina pobijedio Samprasa u Wimbledonu i tada su svi rekli: “ovaj će mali vladati svjetskim tenisom”. No, nitko nije pomišljao da će vladati i danas – izjavio je Boris Becker, teniska legenda i komentator Eurosporta na Australian Openu.

I doista je fascinantno kako igrač od 35 godina lako igra sedam iscrpljujućih mečeva na Grand Slamu. Za to je Roger zaslužan sam, jer uvijek je vodio brigu o svome tijelu te imao trenere koji su se vrhunski brinuli o njegovoj tjelesnoj pripremi.

A jedan od tih ključnih trenera je sada 61-godišnji švicarski kondicijski stručnjak Pierre Paganini, koji s Rogerom radi punih 18 godina! Paganini je od početka Rogerove karijere zahtijevao i potpunu autonomiju nad igračevom prehranom i rasporedom turnira, dozirao mu je broj turnira te time sačuvao Rogerovo zdravlje.

A imao je i velike zasluge kada se Roger vraćao nakon ozljede meniska koljena 2016. godine.

– Nekoliko dana nakon operacije, Roger je počeo vježbati, a sve je izgledalo kao da uči hodati. No, i u tim trenucima muke vidio se Rogerov konačni cilj, ponovno osvajanje Grand Slam turnira – kazao je Paganini.

Skeptici: A što će mu Ljubo?

U Federerovu povratku na vrh velike zasluge ima i naš bivši teniski as Ivan Ljubičić. Ne ističemo to samo mi Hrvati, zato što je Ljubičić naš, već to govore i brojni svjetski teniski stručnjaci.

Bilo je puno skeptika kada je Ljubičić 2016. postao Rogerov trener te naslijedio Federerova idola iz djetinjstva Stefana Edberga. Govorili su što će igrač sa samo jednim osvojenim Mastersom pokazati najboljem svih vremena, no prevarili su se jer je Ljubičić savršen izbor barem zbog tri razloga. Prvo, u karijeri je triput pobijedio Rogera te vrlo dobro zna njegove mane. Drugo, Ljubin najveći adut uvijek je bio jednoručni bekhend, baš kao što je slučaj i s Federerom. I treće, Ljubičić je uvijek bio i ostao pametan strateg, a te tri kombinacije pokazale su se idealnima za Federerov povratak u vrh.

A za povratak su zaslužna i njegova djeca, jer Federer je prijateljima priznao:

– Oni su mi bili najveći motiv, želio sam da pamte tatu kao najboljeg na svijetu.

Na njihovu i Rogerovu sreću, sada tatine čarobne igre gledaju uživo. I zauvijek će ih moći pamtiti.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije