Split je "gorio"

Točno 15 godina je prošlo. Navijači se plaše da bi moglo još toliko...

28.05.2020.
u 10:30

Na današnji je dan 2005. Hajduk zadnji put postao prvak. Otad je u 15 godina promijenio 11 predsjednika i 32 puta trenera, a Dinamo je skupio 317 bodova više.

Umro je papa Ivan Pavao II., Angela Merkel stupila je na funkciju njemačke kancelarke, uragan Katrina poharao je SAD, Michael Jackson oslobođen je optužbi za zlostavljanje djece, a Hajduk je postao prvak.

Godine 2005. Hrvati su se ljutili jer je cijena eurosupera prešla sedam kuna, pokrenut je YouTube, još nije postojao iPhone, raširila se ptičja gripa, Steve Fossett prvi je preletio svijet bez stajanja i nadopune goriva, Airbus A380 imao je prvi let, Microsoft je lansirao Xbox360, a filmofili su jedva dočekali premijere “Harryja Pottera”, trećeg dijela “Ratova zvijezda”, novu verziju “King Konga”, crtić “Madagaskar”, blockbuster “Planina Brokeback”...

Torcidašima, svima kojima je Hajduk u srcu, nije ni na kraj pameti bilo da takvu feštu, šampionsku, nogometni Split neće doživjeti sljedećih 15 godina. Barem...

Na današnji dan prije 15 godina Hajduk je u zadnjem kolu HNL-a pobijedio Varteks 6-0 pred 25.000 gledatelja, golovima Vejića, Biščevića, Bušića, Ćaćića, Lovreka i Kranjčara. I zadržao prednost pred Interom te postao prvak. Šesnaesti put u povijesti, šesti put u Hrvatskoj. I zadnji do danas, piše 24sata.hr.

Te je sezone Luka Modrić igrao u Ligi za ostanak, Danijel Subašić bio je rezervni golman Zadra, a Josip Brekalo i Nikola Vlašić krenuli su u školu i počeli igrati nogomet. Danas posrnuli Zagreb izborio je Europu, Zadar je ispao iz lige, za Međimurje su igrali kasniji reprezentativac Tomislav Dujmović, kao i Polovanec, Kresinger...

U međuvremenu su Varteks, Kamen Ingrad, Karlovac, Croatia Sesvete nestali, Zagreb, Cibalia, Zadar i Split posve potonuli, a Hajduk je otad promijenio 11 predsjednika i 32 puta mijenjao trenera! Iz te momčadi danas još igraju Bušić u kosovskom Gnjilanu, Bartulović u ukrajinskoj drugoj ligi za Inghulets i Lovrek za Tehničar iz Cvetkovca.

U sljedećih 15 sezona, uključujući ovu, Dinamo je osvojio nestvarnih 317 bodova više od Hajduka, a i Rijeka ih je sakupila više od Splićana.

Danas? Financijska je situacija bolja, odnos s HNS-om jednako loš, navijačka ljubav jednako strasna. I njihova vjera da će se ovakva fešta ubrzo ponoviti.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije