Centar za kulturu

Saša Ibrulj sutra u Mostaru predstavlja knjigu ‘Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih’

16.05.2022.
u 16:11

U utorak 17. svibnja u Mostaru će biti održano predstavljanje knjige Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih, čiji je autor novinar Saša Ibrulj.

Knjiga je to koja predstavlja retrospektivu rada Veleža kroz čitavu njegovu povijest; od preduvjeta i razloga za njegovo osnivanje u lipnju 1922., preko burnih 1920-ih i 1930-ih, Drugog svjetskog rata i uspona nakon njegovog završetka, zlatnih generacija koje su bile u vrhu jugoslavenskog nogometa, pa sve do ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, njihovih posljedica za klub, ali i uspona Rođenih u posljednjih nekoliko godina.

“Pokušao sam na jedno mjesto sakupiti sve ono što je važno u povijesti ovog kluba i to staviti u kontekst povijesti Mostara i Bosne i Hercegovine, odnosno uporedog razvoja grada i kluba koji je iz njega izrastao”, objašnjava autor Saša Ibrulj i dodaje:

“Za razliku od klasičnih monografija kojima se obilježavaju ovakve godišnjice, ovdje ne dominiraju fotografije, kojih uopće nema, niti statistički podaci, kojih ima mnogo ali zapravo služe kako bi ilustrirali ono najvažnije, a to je priča o razvoju kluba kroz različite vremenske epohe. O Veležu se oduvijek pisalo i govorilo jako puno, ali ono što me oduvijek mučilo je to što je, zbog objektivnih razloga i činjenice da je klupska arhiva uništavana više puta, klupska povijest imala rupe i razdoblja koji se gotovo nisu ni spominjali. Pokušao sam posvetiti jednaku pažnju, koliko je to bilo moguće, poznatim zlatnim generacijama koje su osvajale trofeje i igrale u Europi, koliko i onima od prije Drugog svjetskog rata, po njegovom samom završetku ili nakon neovisnosti Bosne i Hercegovine. Individualne priče svakog igrača, svake generacije i svakog navijača jesu važne, i neke od njih su odavno poznate, ali su one za ovu knjigu važne isključivo jer stvaraju zajedničku priču, onu o Veležu”.

Pored autora, na predstavljanju i otvorenoj panel diskusiji na temu “Velež; jučer, danas, sutra” će sudjelovati i legendarni nogometaš Veleža Džemal Hadžiabdić, povijesničar Dragan Markovina, književnik Marko Tomaš, te direktor FK Velež Džemil Šoše.

Predstavljanje knjige Velež: 100 godina mostarskih Rođenih biće održano u mostarskom Centru za kulturu u utorak, 17. svibnja, s početkom u 19 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije