Brojke

Ronaldo još ne staje i ruši reprezentativne rekorde. Veliki rival Messi će ga teško ikad dostići

cristiano ronaldo
25.03.2023.
u 10:11

Vlasnik mnogih od najcjenjenijih rekorda i postignuća u nogometu, veliki Cristiano Ronaldo (38), ovog je tjedna postao i vlasnik jednog od važnijih rekorda u svojoj karijeri. Počevši od prve minute u utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024., protiv Lihtenštajna, Ronaldo je upisao svoj 197. nastup za reprezentaciju Portugala, čime je postao igrač s najviše odigranih utakmica za bilo koju reprezentaciju u povijesti nogometa.

– Tako je dobar osjećaj opet igrati i zabijati golove na stadionu koji je poseban za mene. Ponosan sam jer sam postao igrač s najviše nastupa za reprezentaciju u povijesti – reagirao je Portugalac nakon 4:0 slavlja na stadionu Jose Alvalade u Lisabonu.

Do te utakmice Ronaldo je sa 196 nastupa dijelio prvo mjesto povijesne ljestvice s napadačem reprezentacije Kuvajta Ahmedom al-Mutawom, Ronaldovim vršnjakom koji je svoj posljednji nastup za reprezentaciju upisao lani u lipnju. Mutawa nije pozvan na posljednje okupljanje kuvajtske reprezentacije, tako da će Ronaldov rekord još ostati. Na trećem je mjestu te vječne ljestvice Soh Chin Ann koji je od 1964. do 1984. za Maleziju skupio 195 nastupa te bio vlasnik rekorda gotovo 40 godina. Na tom popisu igrača s najviše reprezentativnih nastupa u povijesti generalno prevladavaju igrači iz Azije pa se tako među 25 prvih imena nalazi samo pet Europljana, među kojima je i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, koji je kao apsolutni hrvatski rekorder sa 162 nastupa na 22. mjestu vječne ljestvice. Luki nedostaje 15 nastupa da bi pretekao velikog Gianluigija Buffona i za ulazak u top 10 društvo. No, kako god se situacija mijenjala na tom vječnom popisu, CR7 bi vrlo lako i tamo mogao postati nedodirljiv.

Iako je Ronaldo dobio svoje "cvijeće" nakon utakmice s Lihtenštajnom, mora se priznati da postignuća oko broja nastupa u generalnoj široj percepciji nogometne javnosti nemaju ni približnu važnost, reputaciju ili pažnju kao golovi, trofeji i individualne nagrade. Kod velikih zvijezda se, posebice kad je u slučaju netko poput Ronalda, sama njihova prisutnost i kontinuiranost na nogometnim terenima uzima zdravo za gotovo, kao da već moraju biti tu jer su očekivanja uvijek visoka. Međutim, sama činjenica da je Ronaldo skupio ovoliko nastupa sve nam govori o njegovoj posvećenosti reprezentaciji i zemlji, o njegovoj posvećenosti nogometu i radu. Za svaku od tih utakmica bila je potrebna priprema, maksimalan fokus i trud, a Ronaldo ni u jednu nije išao na 50 posto. Nekad je, također, kod velikih zvijezda poput Ronalda, lako zaboraviti da su i one mogle završiti ozlijeđene više puta nego što su bile, ali nisu, a njihov pristup radu jedan je od razloga zašto nisu. Zvjezdani status ne smije zavarati bilo koga kad se radi o tome da je riječ o iznimno zahtjevnom i velikom postignuću.

Znamo da je ta lista postignuća još i veća, jer Ronaldo u reprezentacijama diljem svijeta drži i rekord za najviše postignutih pogodaka u povijesti, što je u utakmici s Lihtenštajnom (pobjeda 4:0) još i poboljšao budući da je zabio dva. Sad na vrhu vječne ljestvice sa 120 pogodaka stoji ispred Alija Daeija (109) i Lionela Messija (99). Osim jubilarnog 120. pogotka golovima protiv Lihtenštajna igrač Al-Nassra tako je postigao pogodak za Portugal u 20 različitih godina, po čemu je sad također jedinstven u nogometnom svijetu. Ronaldo je, kao i u reprezentacijama, apsolutni rekorder i u Ligi prvaka budući da ima i najviše nastupa (183) i najviše pogodaka (140), no priča ne staje ni tu jer je riječ o jedinom čovjeku koji je zabio u tri različita finala. Sličan obrazac možemo vidjeti i na europskim prvenstvima, gdje ne samo da je Ronaldo odigrao najviše utakmica (25) i zabio najviše pogodaka (14) nego je i jedini nastupio na pet različitih turnira, više nego bilo tko drugi.

Čak sedam 50+ sezona

Postoje i mnogi Portugalčevi rekordi koji nisu vezani za bilo kakvo natjecanje, kao onaj za jedinog čovjeka koji je u najviše uzastopnih sezona (čak njih sedam) zabijao 50+ golova ili kao prvog čovjeka koji je zabio 10 hat-trickova za svoju zemlju. Rekordi oko Cristiana Ronalda postoje iz svih gledišta i gotovo iz svakog konteksta. Ipak je riječ o čovjeku koji je prvi u povijesti nogometa ubilježio broj od 800 službeno zabilježenih pogodaka tijekom seniorske karijere, i ta činjenica sama vam za sebe govori da na rekorde i visoke ljestvice Cristiana Ronalda možete uvijek računati. Pa čak i sad, s njegovih 38 godina na leđima, kad su ga već mnogi otpisali.

Njega definitivno nije otpisao novi izbornik Portugala Španjolac Roberto Martinez, koji je izjavio da "se Ronaldo odlično slaže sa suigračima, razumije svoju ulogu i dijeli svoje neprocjenjivo iskustvo" te da je u ozbiljnim planovima, što znači da će se ove rekordne brojke još malo ažurirati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije