EKSKLUZIVNO

Rakitić: Želimo li ujediniti Hrvatsku moramo igrati i na Poljudu!

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
15.12.2017.
u 07:15

Žao mi je što ne igramo u Splitu, na Poljudu. Ali i u drugim hrvatskim gradovima. Mislim da reprezentacija mora igrati svugdje, nadam se da će se to promijeniti u skoroj budućnosti. Želimo da cijela Hrvatska bude uz nas - kaže Rakitić

Uludom tempu utakmica s Barcelonom, Ivan Rakitić (29) dobio je jedan slobodan dan kojeg je iskoristio za posjet Hrvatskoj. Sa ženom Raquel uživao je jučer u zagrebačkom Adventu, a onda je kao ambasador Adidasa otvorio i veliki dućan tog sportskog brenda u Ilici 21.

A pritom je naravno potpisao i stotine autograma, odradio puno selfija s mladim i starim obožavateljima. A odvojio je 15-ak minuta i za ekskluzivni intervju za čitatelje Večernjeg lista.

– Uvijek sam sretan kada dođem u Hrvatsku, pa iako i na jedan dan. Oduševio me zagrebački Advent, ulice su baš lijepo okićene, supruga i ja smo uživali – rekao je Rakitić, koji je u uglednom društvu ambasadora Adidasa, među velikanima poput Messija, Pogbe, Gerrarda...

Nisam “bojkotirao” repku

- Već sam dugo godina ambasador Adidasa, praktički od prvog dana profesionalne karijere. Kao klinac sam uvijek žicao tatu Luku da mi kupi nove adidas kopačke, da mi to priušti puno se puta morao odricati nekih svojih stvari. A sada kad sam postao poznati nogometaš kopačke dobivam besplatno, i to još po mjeri i s posebnim natpisima. Na kopačkama mi uvijek pišu imena djece, Adara i Althea, i supruge Raquel. Također piše jedna poruka: “Familija uvijek skupa” – otkrio je Rakitić, koji ove sezone opet igra sjajno u dresu Barcelone, i neizostavan je član prvih 11.

– Ide nam super, osam smo bodova ispred Reala, nije loše. Ambicije su opet maksimalne, želimo osvojiti baš sve osim tog Superkupa kojeg smo izgubili na početku sezone.

Kako je biti igrač Barcelone? Je li to veliki uteg?

– Pritisak je ogroman, ali ze mene pozitivan pritisak, kojeg volim. Iskreno, uvijek sam želio biti u ovoj situaciji, nije mi problem potpisivati milijune autograma, odrađivati brojne intervjue. To je dio našeg posla, koji ide uz svakog igrača Barcelone.

A kako je igrati u momčadi prepunoj zvijezda, poput Messija, Suareza, Piquea, Inieste, Dembelea?

- Uživam u svakom trenutku, lijepo je biti u najboljoj momčadi na svijetu, dijeliti svlačionicu s takvim velikim igračima.

A kako je iz dana u dan trenirati s Lionelom Messijem?

– Messi je stvarno nogometni izvanzemaljac. Sve što vi od njegove čarolije vidite na utakmicama, mi još više vidimo na utakmicama. Mogu vam reći da je puno ljepše biti s njim u momčadi, nego protiv njega, hehe. Jer doista ga je teško zaustaviti – kaže Raketa, te otkriva s kime se najviše druži u Barceloni.

– S Iniestom. Naše žene su si jako dobre. Ali družim se i s ostalim suigračima.

U šesnaestini finala Lige prvaka Barcelona igra protiv Chelsea, kluba koji je želio dovesti Rakitića dok je bio 16-godišnjak. No, zajedno s tatom Lukom Ivan je odlučio ići korak po korak, graditi karijeru preko Basela, Schalkea, Seville, te na kraju stići do Barcelone.

- Neće biti lako s Chelseajem, nije baš idealan ždrijeb, ali mi se nikog ne bojimo. Baš u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Raketa je nedavno potpisao novi ugovor s Barcelonom, koji mu vrijedi do ljeta 2021. godine. U Blaugrani je od ljeta 2014. godine, a dosad je osvojio devet trofeja.

- Želim ih osvojiti još toliko, pa i još više. Nisam tip koji se može zadovoljiti s brojem trofeja, stalno želim još i još – kaže Raketa, koji uživa u klubu, ali i gradu.

– Barcelona je svjetski grad, pun mogućnosti, baš nam je lijepo, obitelj i ja uživamo.

– Omiljena hrana je salmorejo, hladna juha od rajčice koja se puno jede u Španjolskoj, pogotovo u Andaluziji. Volimo tići u restoran, ali i spremiti nešto kod kuće. Raquel i ja stalno kuhamo zajedno, isprobavamo puno novih jela. Jesam li dobar kuhar? Hehe, valjda jesam, dosad se žena i djeca nisu bunili - smije se Ivan.

A znate li napraviti kulen?

- Naravno da znam, to smo prije radili u Sikirevcima. Sad više ne stignem, ali kulena uvijek imam u svom domu u Španjolskoj. Početkom ovoga ljeta Ivan neće stići kuhati, jer s hrvatskom reprezentacijom će biti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kako vam se čini skupina s Argentinom, Nigerijom i Islandom?

– Skupina je zaista jako teška. Sve su to izvrsne momčadi, ali naše želje su maksimalne. Moramo pobjeđivati najbolje ako želimo stići daleko. No, moramo korak po korak, prvo proći skupinu, a onda dalje.

Suprotstavit će se Raketa u utakmici protiv Argentine svojim suigračima iz Barcelone Messiju i Mascheranu.

– Dosta smo pričali o našoj skupini, stalno naglašavaju da je vrlo jaka. Boje li nas se Argentinci? Oni se nikoga ne boje, ali nas jako respektiraju. Svjesni su koliko dobru reprezentaciju imamo.

Hrvatska ima novog izbornika, kako vas se dojmio Zlatko Dalić?

– Puno je napravio u ove tri utakmice, jako dobro radi, nije slučajno što je bio uspješan u Aziji. No želio bih se zahvaliti i bivšem izborniku Čačiću, koji je isto puno dobroga napravio.

Iako mu je tek 29, Rakitić već ima 88 nastupa za reprezentaciju, koja mu je uvijek bila svetinja.

– Želim još puno igrati za reprezentaciju. A jako dobro sjećam se prve utakmice, mog debija protiv Estonije. Sjećam se svakog detalja te utakmice. A sjeća se Raketa i trenutka kada je svom ocu Luki obznanio da želi igrati za Hrvatsku, a ne Švicarsku koja ga je dugo vrbovala.

– Tati je to baš jako puno značilo, a i danas je najveći navijač naše reprezentacije, svaku našu utakmicu doživljava jako emotivno. Naravno da mi nije bilo baš lako odabrati Hrvatsku, jer rođen sam u Švicarskoj. No, presudilo je srce.

Je li vas zasmetalo kada se nedavno lažno pisalo da ste preskočili utakmicu protiv Turske iako niste bili ozlijeđeni.

I dinamovac i hajdukovac

– Svatko ima svoje mišljenje, ja sam za kritike uvijek spreman kada su one na mjestu. No, stvarno nikada ne bih propustio utakmicu reprezentacije, osim ako sam ozlijeđen. Naprotiv, puno sam puta obukao kockasti dres na svoju odgovornost iako su mi liječnici branili da igram zbog ozljede. Za Hrvatsku uvijek dajem sve od sebe, nikad mi nije teško odvojiti se od obitelji i igrati za reprezentaciju – kaže Ivan, te naglašava da bi volio da svi zajedno navijamo za reprezentaciju, da ne bude podjela.

No, svjestan je da se neke stvari moraju promijeniti.

– Žao mi je što ne igramo u Splitu, na Poljudu. Ali i u drugim hrvatskim gradovima. Mislim da reprezentacija mora igrati svugdje, nadam se da će se to promijeniti u skoroj budućnosti. Želimo da cijela Hrvatska bude uz nas, navijači iz svih dijelova naše zemlje. Svi zajedno moramo se boriti za našu zemlju – emotivno govori Rakitić.

A na kraju je Rakitić odgovorio na nekoliko kratkih pitanja.

Omiljeni hobi?

– Obitelj! Jer svaki slobodan trenutak provodim s njima

. Omiljena destinacija za odmor?

– Bilo koji otok u Hrvatskoj, naša zemlja ima najljepšu obalu.

Nogometni uzor?

– Robert Prosinečki, obožavam ga od djetinjstva.

Za koga ste navijali kao klinac?

– Za sve hrvatske klubove, i Dinamo, Hajduk, i Osijek... Tata je veliki dinamovac, mama hajdukovka, hehe.

Slavonski kulen ili katalonski pršut?

– Uvijek slavonski kulen! Od toga nema boljeg...

Želje za ovaj Božić.

– Zdravlje, zdravlje... Da uživam sa svojom obitelji, ja, ali i svi drugi. I da uživamo u miru, svijetu bez ratova – zaključio je Rakitić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije