SJAJNI NAPADAČ

Opasnost! Hrvatska bez Mandže ne osvaja ni 50 posto bodova

Igor Kralj/Pixsell
08.11.2017.
u 09:12

A ne bude li ipak Mandžo spreman, Dalić ima dvije varijante. Prva je da na njegovo mjesto stavi Kalinića, a druga je da u čistu špicu stavi Kramarića, a na krilo Rebića.

Uoči utakmice s Grčkom u četvrtak u Maksimiru (20.45 sati) izbornik Zlatko Dalić ima dva problema. Kod prvog je nemoćan jer Badeljeva ozljeda mišića takvog je stupnja da je Milan ostao u Firenci na liječenju te je prekrižen za oba nastupa protiv Grčke, dok je s Mandžukićevom ozljedom situacija još neizvjesna. 

Mandžukić je na nedjeljnoj prvenstvenoj utakmici Juventusa protiv Beneventa osjetio nelagodu u stražnjoj loži te je u ponedjeljak obavio pregled magnetskom rezonancijom u bolnici Sv. Katarina. Pregled je pokazao da je stražnja loža načeta, ali da nema strukturnih oštećenja, što znači da će Mandžo sve do utakmice trenirati po posebnom tretmanu, nakon čega će izbornik Zlatko Dalić u dogovoru s liječničkom službom odlučiti hoće li napadač Juventusa istrčati u Maksimiru.

Hrvatski su liječnici stručniji

Pita li se samo Mandžukića, onda će on istrčati u četvrtak jer poznato je da je puno puta igrao i ozlijeđen. No bilo bi glupo riskirati težu ozljedu te bi možda bilo pametnije sačuvati Mandžukića za uzvrat, jer u tri dana ipak bi se više oporavio.

Da se pita Juventus, oni bi najradije da Mandžo preskoči obje utakmice jer njima je klub i zdravi Mandžukić na prvom mjestu, za hrvatsku reprezentaciju nije ih previše briga. No ovaj put u Juveu će morati vjerovati procjeni hrvatskih liječnika na čelu s dr. Borisom Nemecom i dr. Igorom Borićem. A njihove dijagnoze uvijek su bile točnije i stručnije od Juventusovih.   

Potvrđuje to i slučaj s ozljedom Marka Pjace prošle godine. Naime, Pjaca je došao na pripreme reprezentacije i na pregledu u Sv. Katarinu su liječnici vidjeli da ima frakturu potkoljenice. Liječnici iz Juventusa prvo su napali hrvatske kolege rekavši da što će njima netko davati dijagnoze, no ubrzo nakon Pjacina povratka u Torino shvatili su da su hrvatski liječnici bili u pravu. I da su Hrvati otkrili ozljedu koju su oni previdjeli tijekom pregleda.

Drugi strijelac u povijesti

No vratimo se mi Mandžukiću i njegovoj važnosti za hrvatsku reprezentaciju. Koliko je bitan, pokazuje statistički podatak da je u 15 utakmica koje je propustio u posljednjih šest godina Hrvatska osvojila svega 22 od mogućih 45 bodova, odnosno 49 posto.

Usporedbe radi, u 15 utakmica koje je propustio Modrić osvojili smo 31 od 45 bodova, odnosno 69 posto. Mandžukić je bio i naš najbolji strijelac u ovim kvalifikacijama (pet golova), a s 30 golova za reprezentaciju već je drugi na listi svih vremena. Prestigao je nedavno Eduarda da Silvu (29 golova), a ispred je još samo šef Hrvatskog nogometnog saveza, nekad nenadmašni strijelac Davor Šuker (45).

Nadamo se da će se Mandžukić već sutra u Maksimiru približiti za koji gol Šukeru... Jer Mandžin doprinos momčadi je velik ne samo kroz golove već i kroz upornost, inat, požrtvovnost... A ne bude li ipak Mandžo spreman, Dalić ima dvije varijante. Prva je da na njegovo mjesto stavi Kalinića, a druga je da u čistu špicu stavi Kramarića, a na krilo Rebića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?