Velik rezultat

Nedžad Husić ispisao povijest bh. sporta na Olimpijskim igrama

nedžad husić
25.07.2021.
u 18:20

Na Olimpijskim igrama u Tokiju bh. taekwondoista Nedžad Husić ostvario je najbolji rezultat u povijesti naše države, osvajanjem petog mjesta.

U prvoj borbi Husić se borio protiv predstavnika Japana, Suzuki Ricarda, a do pobjede je došao rezultatom 22:2. Bez većih problema bh. predstavnik je dominirao tijekom čitavog meča, a zbog razlike od 20 poena nije ni došlo do treće runde.

U drugoj borbi Husić je imao borbu protiv predstavnika Egipta Mahmoud Abow Abdelrahman Waela, koja je završila pobjedom rezultatom 8:7 u posljednjoj sekundi.

U dosta izjednačenom meču predstavnik Egipta je imao vodstvo do posljednje minute kad, zbog jednog kaznenog udarca, Husić dolazi do izjednačenja. U posljednjoj sekundi meča naš predstavnik je udarcem došao do boda i pobjede, a samim tim i plasmana u polufinale.

U polufinalnom meču Husić se sreo s Uzbekistancem Rashitovom Ulugbekom. Uzbekistanac je brzo došao do visoke prednosti, a tu rundu dodatno je obilježilo sudačko pregledavanje jednog pogrešno dosuđenog udarca. U drugoj rundi borba je bila nešto izjednačenija, ali je predstavnik Uzbekistana i dalje držao visoku prednost. U trećoj rundi trener bh. tima Haris Husić je tražio provjeru opreme u realnom vremenu, ali to nije promijenilo tijek borbe, te je meč na kraju završen visokom pobjedom Ulugbegokoma rezultatom 28:5.

U borbi za brončanu medalju Husić je imao borbu protiv predstavnika Turske Hakana Recbera, koji je susret otvorio s 4:0. Ubrzo nakon toga Husić izjednačuje, ali serijom udaraca Recber dolazi do prednosti od 14:5, što je rezultat kojim je završena prva runda. U drugoj i trećoj rundi Husić je bio nešto bolji, ali je prednost iz prve runde bila presudna pa je meč završen pobjedom predstavnika Turske rezultatom 22:13.

Ipak, bez obzira na poraz, 19-godišnji Husić je ispisao povijest bh. sporta obzirom da je to najbolji rezultat BiH, ikad na Olimpijskim igrama.

- Ima malo i sreće, ali više tuge. Malo je falilo da donesem prvu medalju. Meni je poslije polufinalne borbe malo pala koncentracija, od te borbe nisu sve stvari išle kako treba i u repasažu mi je također koncentracija pala. Lagano sam ušao u borbu i tako je bilo. Nisu sudačke odluke utjecale, koliko nekad elektronika zakaže. Ipak, sam sam se doveo u takvu situaciju, nisam trebao dozvoliti da primim te poene - kazao je.

Husić će se spremati za Europsko prvenstvo do 21 godine na kojem ima pravo nastupa, ali i za Pariz 2024. godine.

Nedžadov otac i trener, Haris Husić bio je razočaran ali smatra da su mnogo naučili iz tog nastupa.

- Moramo se boriti. Nedžad i ja smo sada uočili neke greške na kojima ćemo raditi, nadamo se da ih nećemo ponavljati - kazao je Haris Husić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije