ODLUKA

Morali izabrati - postiti zbog ramazana ili uspjeti na SP-u u Rusiji

15.06.2018.
u 12:35

Sedam je reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u kojima prevladava muslimansko stanovništvo ili čini značajan dio stanovništva.

Sedam je reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u kojima prevladava muslimansko stanovništvo ili čini značajan dio stanovništva. 

S obzirom na to da upravo završava ramazan, te su se reprezentacije za najveću nogometnu smotru pripremale u uvjetima dnevnog posta što nije najbolje kada se pripremate za tako dugo i iscrpljujuće natjecanje.

Iranci su post ispoštovali slušajući poruku predsjednika Hassana Rouhanija kako pripreme u ramazanu treba prihvatiti kao izazov u kojem se jača strpljenje i otpornost. Kako u različitim zemljama post pada u različite periode, Iranci će svoju prvu utakmicu protiv Maroka igrati dok su i dalje u postu.

Maroku pak post završava upravo nakon utakmice s Iranom, no ondje nitko niti od državnih niti od vjerskih tijela nije izdao igračima nikakvu službenu uputu. Vjerojatno će na teren izaći siti. Saudijci uz post imaju još jedan problem, a to je 18 sati dnevnog svjetla u Sankt-Petersburgu. Svoj su post odgodili nakon završnog turnira u Rusiji, jer dopustivo je da post ne ispoštuju oni koji putuju, a sve su blagoslovile saudijske vlasti izdajući posebne potvrde svima koji su ih tražili. Očito su shvatili lekciju nakon poraza od Australije u kvalifikacijama kojim su ugrozili šanse za plasman, igrali su nakon desetosatnog posta i izgubili 2:3.

Tunižanima je ramazan u pripremama prilično teško pao. Morali su se nečemu dosjetiti pa je tako za prijateljskih utakmica protiv Portugala i Turske njihov golman Mouez Hassen prijavio ozljedu taman kada je počeo sumrak, pa su njihovi igrači brzo prionuli rehidraciji i konzumaciji datulja koje su bogate glukozom. Gle čuda, obje su utakmice nakon što su gubili s po 0:2 uspjeli završiti 2:2.
 

Egipat nije bio baš te sreće iako je naizgled postupio vrlo mudro. Naime, Egipćani su za period posta unajmili nutricionista kako bi ramazan prošao što bezbolnije. Ništa od toga, nisu pobijedili nikoga u pripremnim utakmicama (remiji s Kuvajtom i Kolumbijom te poraz od Belgije).

A mogli su i drukčije jer je veliki egipatski muftija dozvolio da se momčad izuzme od posta, no to nije dozvolio egipatski nogometni savez.

Najveća egipatska zvijezda Mo Salah prekinuo je post prije finala Lige prvaka koje je njegov Liverpool izgubio, no pritom se i ozlijedio. Jedan je kuvajtski šeik to odmah proglasio božjom kaznom. Koliko je post u pripremama veliki napor shvatio je trener Nigerije Gernot Rohr koji će za prvu utakmicu u subotu odmoriti dvojicu igrača koji su se striktno pridržavali pravila, Ahmeda Musu i Shehua Abdullahija. Dobro je što će hrvatska reprezentacija baš prvu utakmicu, u subotu, igrati s “izmučenim” Nigerijcima.

Nije sigurno kako su u svemu postupili Senegalci. Njihov je trener Aliou Cissé javno priznao kako je vrhunski nogomet nespojiv s postom za ramazan, no nije javno rekao kako će njegov sastav postupiti. Neslužbeno je kako su se igrači dogovorili da ne poste za vrijeme priprema za SP. Liječnici i nutricionisti tih reprezentacija istaknuli su odmor kao najvažniji čimbenik što bezbolnijeg prolaza kroz post, kao i drukčiji raspored treninga kako bi igrači što prije mogli nadoknaditi energiju izgubljenu vježbanjem. A onda je tu, naravno, i uravnotežena dijeta s pravilno raspoređenim obrocima. Vidjet ćemo uskoro tko je bio uspješniji u svojem pristupu. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije