Oličenje profesionalizma, sjajna suigračica, iskreni prijatelj

JJ nešto je najbolje što se dogodilo bh. sportu od neovisnosti BiH

22.06.2022.
u 08:15

Izbornik BiH Goran Lojo, nakon povijesnih uspjeha i dobivanja Večernjakova pečata

Goran Lojo danas je jedno od najomiljenijih, sportskih imena u BiH. Vrhunski izbornik na putu je stvaranja europskog "dream teama" od reprezentacije BiH. Dobitnik je i Večernjakova pečata za sportski uspjeh godine jer je u prošloj 2021. ostvario zapažen rezultat sa svojim košarkašicama na Europskom prvenstvu, a ostvaren je i plasman na Svjetsko.

Večernji list: Izborniče, nakon izvrsne igre na Europskom prvenstvu, vaše će djevojke igrati i Svjetsko prvenstvo. Što ima vaša reprezentacija za razliku od ostalih bh. reprezentacija?

- Ima srce, želju i volju da svoju domovinu predstavi na najbolji mogući način na europskoj i svjetskoj sceni.

Večernji list: Reprezentacija je vašim dolaskom uistinu prodisala. Što je bilo presudno za preuzimanje reprezentacije i za to što danas imamo ovakvu kemiju u igri?

- Kao trener ŽKK Play Offa iz Sarajeva, svojedobno sam selektirao 10-ak najtalentiranijih igračica u BiH i doveo ih u Sarajevo 2014. da žive, školuju se i usavršavaju u sportskom smislu. Zajedno smo osvojili tri titule prvaka BiH i pobjednika kupa. Polovica ih je napravila sjajne inozemne karijere nakon toga i većina ih i danas nastupa za reprezentaciju BiH. Dodavši Jones kao "upgrade" jednoj odličnoj ekipi, dobili smo vrhunsku ekipu na radost svih svojih navijača.

Večernji list: Spomenuli ste i Jonquel Jones koja je uistinu briljantna. Legendarna Raza Mujanović tvrdi za nju da je najbolja na svijetu i čestita Goranu Loji koji ju je doveo da igra za BiH. Što vi, izborniče, kažete na to?

- Slažem se s Razom u potpunosti. Ali prije svih tih igračkih kvaliteta koje J. J. posjeduje, vrlo su važne i te ljudske kvalitete kojima se ona izdvaja u odnosu na neke druge naturalizirane igračice koje za svoje reprezentacije nastupaju isključivo iz osobnih interesa. J. J. oličenje je profesionalizma, sjajna suigračica, iskreni prijatelj, izvrsna i jednostavna osoba, što je zaista osobina "najvećih". Neizmjerno nam i nesebično pomaže i uvjeren sam da je barem "sportaš desetljeća BiH" te, sigurno, nešto najbolje što se dogodilo u bh. sportu od neovisnosti BiH.

Večernji list: Klupski ste trener njemačkog Flippo Basketsa, pa koliko je drukčije trenirati reprezentaciju, odnosno klub?

- Biti profesionalni trener posao je poput i nekih drugih poslova. Najvažnija je razlika u tome što posao u klubu gledam kao na svoj redoviti posao od kojega ostvarujem prihode, a posao izbornika reprezentacije BiH prvenstveno je čast i zadovoljstvo, pa tek onda posao i sigurno je da svu svoju raspoloživu energiju usmjeravam u rad s reprezentacijom.

Večernji list: Iskusili ste tu Njemačku, tamo sada i živite, pa što vidite ondje, a da nedostaje u BiH? Vjerojatno je mnogo toga, Njemačka je svjetska velesila, ali što ovdje možemo primijeniti kao Nijemci, a uopće ne pokušavamo? I ne mislim samo na sport nego život općenito.

- U Njemačkoj sam već tri i pol godine, a sigurno je "obećana zemlja" za većinu građana naše bivše zajedničke države, što, nažalost, pokazuju i statistički podaci posljednjih godina. Prvo trebamo cijeniti svoje ljude, neke od najboljih i najvrjednijih, učiniti sve da našoj omladini završetkom školovanja osiguramo radna mjesta, normalan život neopterećen razmišljanjima o osnovnim egzistencijalnim problemima. Kada to uspijemo, onda tek možemo razmišljati o manje važnim stvarima kao što je sport. Prvo je potrebno riješiti osnovne egzistencijalne probleme, stvoriti uvjete za normalan život, pa, tek kada sve to posložimo, razmišljati o drugim stvarima.

Večernji list: Kakvi su uvjeti za košarkašice u "obećanoj zemlji", može li se to uopće uspoređivati s BiH?

- Teško je usporedivo, na ovo sam pitanje dao odgovor u okviru odgovora na prethodno pitanje. Da biste uredili oblast sporta, morate prije toga staviti veće egzistencijalne stvari na svoje mjesto, pa tek onda razmišljati o sportu. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme riješiti barem ovo prvo i "važnije", a kada to riješimo, onda ćemo se sigurno lakše pobrinuti za ostala, manje važna pitanja.

Večernji list: U drugoj polovini 9. mjeseca ide se u daleku Australiju, kakva su očekivanja od Svjetskog prvenstva?

- Samim plasmanom na Europsko prvenstvo prošle godine, prvi put nakon 1999. godine, ispisali smo povijesni rezultat, zatim to osvajanje 5. mjesta, najboljeg rezultata ikad u povijesti bh. košarke, te zatim ponovno novog povijesnog rezultata, plasmana na Svjetsko prvenstvo prvi put u povijesti, dokaz je našeg kvalitetnog, predanog i sistematskog dugoročnog rada. Zašto ne pomjeriti granice još jednom i ponovno svoju naciju učiniti ponosnom!? Smatram da bi prolazak u drugi krug, među osam najboljih reprezentacija na svijetu, bio ogroman uspjeh, a sve nakon toga podvig. Naravno da u svoje ime i uime cijele reprezentacije mogu obećati da ćemo igrati srcem kao i uvijek do sada, za naše navijače, za našu domovinu i nastojati ostvariti što bolji rezultat.

Večernji list: Vjerujete li da se dugoročno mogu sačuvati stabilnost i kvaliteta koju ste donijeli u ovu reprezentaciju?

- Mislim da može, uz sinkroniziran rad s mladim reprezentacijama. Nadam se da će Razija Mujanović, naša menadžerica tima biti ključna spona u razvoju mladih igračica, članica mladih reprezentacija, koje u nekom sljedećem razdoblju trebaju postupno svojim radom, zalaganjem i izvedbama izboriti svoje mjesto u seniorskoj reprezentaciji.

Večernji list: Kakvi su dugoročni planovi Gorana Loje? Zasad ste "na dvije stolice" i izvrsni ste i kao izbornik reprezentacije i kao klupski trener, pa hoće li se nešto mijenjati uskoro ili "dok ide dobro, neka ide"?

- Moji su planovi isključivo i prvenstveno vezani za reprezentaciju. Kao što sam već rekao, čast i zadovoljstvo je biti trenerom reprezentacije, još kada ostvarujete uspjehe poput nas, kada ispisujete neke povijesne rezultate, onda to predstavlja posebno zadovoljstvo. Samim time otvaraju se mnoga vrata, za neke nove izazove na klupskoj razini, ali opet napominjem, biti izbornik reprezentacije, koja piše povijest bh. sporta, za mene je posebna čast i zadovoljstvo, a onda nastojim uz to da i na klupskom planu ostvarim neki uspjeh te da svoje klupske obveze uskladim s reprezentativnima, koje su mi prioritet.

Večernji list: Izborniče, dobitnik ste i Večernjakova pečata za sportski uspjeh godine. Za kraj, koliko vam znače priznanja s ovih prostora na kojima ste se svojim rezultatima upisali u povijest?

- Zaista mi mnogo znače. U proteklom razdoblju dobio sam nekolicinu prestižnih priznanja i zaista mi svako od njih mnogo znači. Svako novo priznanje obnavlja mi potrošenu energiju i daje snagu da nastavim dalje, da sebi postavim neke nove ciljeve. Ovom prilikom još jedanput zahvaljujem uredništvu Večernjeg lista na dodijeljenom priznanju i obećavam da ću nastaviti istim putem kao i do sada...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?