KLJUČNA ODLUKA

Izglasa li se neovisnost Katalonije, Barca neće smjeti igrati u Primeri!

26.09.2017.
u 13:23

– Zakon o sportu je jasan. Ako se Katalonija odvoji, njezini klubovi neće moći igrati u Primeri. Morali bismo mijenjati zakon, ali on bi prvo morao proći parlament – rekao je predsjednik španjolske lige Javier Tebas.

Možete li zamisliti da Messi jedan vikend igra utakmicu protiv Gimnastica iz Tarragone, pa sljedeći vikend ide na “teško” gostovanje u Lleidu, a kolo iza toga na Nou Campu bori se protiv braniča malog kluba iz Figueresa. 

E, baš tako bi mogao izgledati raspored nogometaša Barcelone u slučaju izglasavanja neovisnosti Katalonije 1. listopada.

Guardiola za neovisnost

Rijetko se na nogometnim utakmicama viđa scena da navijači suparničkih momčadi zajedno navijaju, a upravo to dogodilo se na subotnjoj utakmici španjolske Primere između dva katalonska kluba, Girone i Barcelone.

Na stadionu Municipal de Montilivi skandiralo se zajednički za neovisnost Katalonije. Messi, Suarez, Rakitić i društvo ovaj put nisu bili u prvom planu, već je to bio skorašnji referendum o neovisnosti Katalonije, a navijači su nosili kartonske poruke sa zaokruženom riječju “si”, odnosno na hrvatskom “da”.

Iako su Messi, Suarez i ostali suigrači na teren izašli s majicama u bojama Katalonije, neovisnost tog dijela Španjolske podržavaju samo zato što moraju, odnosno s figom u džepu. Jer, odcjepljenje Katalonije od Španjolske imalo bi goleme posljedice za sport, pogotovo za nogometni klub Barcelonu, koja igrajući u katalonskoj ligi sigurno ne bi mogla zadržati najskuplje igrače.

– Zakon o sportu je jasan. Ako se Katalonija odvoji, njezini klubovi neće moći igrati u Primeri. Morali bismo mijenjati zakon, ali on bi prvo morao proći parlament – rekao je predsjednik španjolske lige Javier Tebas.

A to znači da više ne bismo gledali El Clasico, da ne bi bilo dvoboja Ronalda i Messija. No, iako je nogometni klub Barcelona jasno stao na stranu boraca za neovisnost te dopušta zastave Katalonije na svojim utakmicama (zbog čega često plaća i kazne Uefi), jasno je da će i šefovi tog katalonskog diva učiniti sve da se Barcelona i dalje nastavi natjecati u Primeri.

– Ostat ćemo u istoj ligi u kojoj igra Espanyol – izjavio je ranije ovog mjeseca potpredsjednik Barcelone Carles Villarubí. Ta je izjava znakovita jer se Espanyol, iako je klub iz glavnog grada Katalonije, smatra prošpanjolskim.

A jasno je zašto ne žele iz Primere.

Bez nastupa u Primeri Barcelona bi morala barem triput smanjiti poračun, sa sadašnjih 600 na 200 milijuna eura. Od te cifre čak 140 milijuna eura dobiju od Primere na račun TV prava, a prodaja ulaznica i navijačkih rekvizita godišnje im pokrije još 180 milijuna eura. A bez većine tog novca ostala bi Barcelona kad bi igrala u neatraktivnoj katalonskoj ligi.

Naravno, igranje u katalonskoj ligi značio bi i odlazak najvećih zvijezda poput Lea Messija, Luisa Suareza, Gerarda Piquea, Ivana Rakitića... No predsjednik katalonske sportske organizacije Gerard Esteva kaže da bi se lako mogao izvesti ustupak jakim sportskim kolektivima kao što su Barcelona, Espanyol, Girona.

– Izglasavanjem neovisnosti katalonski klubovi godišnje bi dobivali 93 milijuna eura više, koje nam sada kradu iz Madrida. A što se tiče Barcelonina ostanka u Primeri, mogao bi se izglasati novi zakon, nakon čega bi, primjerice, Barcelona i Espanyol sami odlučili žele li nastaviti natjecanje u Primeri, ili u katalonskoj ligi.

Uostalom, i Monaco je nezavisna država, a njegov nogometni klub igra u Francuskoj – kaže Esteva. Kako će se rasplesti ova priča, teško je reći, treba pričekati 1. listopada i dane koje će uslijediti, no vjerujemo da ćemo i u budućnosti gledati El Clasico. Najveći Barcelonin rival, Real iz Madrida, također ne želi izgubiti zadovoljstvo igranja El Clasica.

– Ne želim javno iznositi stav o odcjepljenju Katalonije, ali mogu reći da ne mogu zamisliti španjolsku ligu bez Barcelone. Jednostavno ne mogu. Kao ljubitelju nogometa i sporta općenito tako nešto mi je nezamislivo – poručio je trener Reala Zinedine Zidane na naslovnici jučerašnje Marce.

A kad smo već kod trenera, Josep Guardiola, sadašnji trener Manchester Cityja, jedan je od najgorljivijih poznatih zagovaratelja neovisnosti Katalonije. Prošle je godine čak bio i na čelu jednog prosvjeda za neovisnost.

Imali bi superjaku repku

A u slučaju odcjepljenja, Katalonija bi svakako postala 55. reprezentacija pod ingerencijom Uefe. I imala bi vrlo jaku reprezentaciju koja bi na svim natjecanjima konkurirala za medalju.

Za Kataloniju bi tako igrali Kiko Casilla, Sergi Roberto, Pique, Bartra, Alba, Fabregas, Busquets, Tello, Aleix Vidal, Krkić, Soriano...

Jedanaestorka je to koja bi bila ravnopravna svim reprezentacijama na svijetu. Svi ti igrači već su igrali za Kataloniju, ali uglavnom jednu utakmicu u godinu dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije