ivan ljubičić

Hrvatski trener otkrio kako je Rogera Federera vratio na vrh

23.02.2018.
u 14:30

Kao trener morate svoj ego staviti na stranu i biti sigurni da ste dali sve što igrač treba kako bi igrao bolje i bio bolja osoba - kaže hrvatski trener

Roger Federer ovaj se tjedan vratio na prvo mjesto ATP liste te tako s čak 36 godina i 185 dana postao najstariji tenisač kojemu je to dosad uspjelo.

Dosad je taj rekord držao Andre Agassi, koji je  broj jedan postao s 33 godine i 13 dana. U ponovnom usponu Švicaraca velike zasluge ima i njegov trener, Hrvat Ivan Ljubičić.

U počecima njihove suradnje Federer je bio 16. igrač svijeta, a Ljubo je uspio Rogera vratiti na vrh.

- Želite li išta postići u tenisu, morate biti spremni na putovanja. Takav je sport, ne možete sjediti kod kuće. Sada je lakše nego onda kada sam aktivno igrao. Sada imam mnogo više slobodnog vremena koje provodim sa suprugom i djecom - kaže Ivan.

Ljubičić je u prosincu 2015. postao Federerov trener, a prije toga je surađivao s Kanađaninom Milošem Raonićem.

- Kod treniranja na najvišoj razini morate puno slušati. Najvažnije je razumjeti igrača. Slušati na početku, ali slušati i općenito kako biste razumjeli i konačno pomogli igraču. Kad s igračem počinjete raditi sredinom sezone, kao što sam ja s Milošem, ne možete samo uskočiti i reći: “Želim promijeniti sve jer sam ja to ovako učinio”. Mislim da to tako ne funkcionira - rekao je Ljubo.

Svaki trener mora dobro poznavati igrača kojeg trenira.

- Kada trenirate igrača koji je neko vrijeme na Touru, on ima svoje obrasce igre, ideje i razmišljanja na puno stvari, a vi morate odabrati ono što će imati najvećeg utjecaja na njegovu igru ili rezultat. Najveća razlika između treniranja i igranja ta je da je ovdje igrač šef. Igrač mora biti mentalno jak i vođa jer on na terenu donosi sve odluke. Kao trener morate svoj ego staviti na stranu i biti sigurni da ste dali sve što igrač treba kako bi igrao bolje i bio bolja osoba - Istaknuo je Ljubičić i dodao:

- Kod treniranja Miloša ili Rogera nikad nisam razmišljao o kratkoročnom ili dugoročnom učinku. Mislim o tome kako ću poboljšati igrača, kako nešto može biti bolje, što mogu učiniti. Istina je da neće biti dugoročnih ciljeva ako nemaš brzi rezultat. To je zeznuto. Velik je i faktor sreće jer na početku moraš dobiti rezultate i povjerenje igrača. Bez obzira na to koliko igrač vjeruje treneru, ako rezultata nema nakon nekog vremena, onda se pojavljuju svakakvi problemi.

Obožava trenerski posao i adrenalin što ga sport nudi.

- Kao igrač činite sve što hoćete. Kao trener morate se držati po strani puno vremena. Treniranje je najbliže igranju, volim to i taj adrenalin. Osjećaji su ponekad vrlo jaki, ali nikad neće biti kao oni igrača, kad pobjeđuješ ili gubiš. Ne možete to usporediti. Osjećaji su slični, ali smanjena intenziteta. Kao trener morate imati poštovanja prema igraču. Iskustvo može biti nešto što ste osobno prošli ili gledali na televiziji. To su dvije različite stvari. Ne kažem da ćemo ja i igrač koji se nije natjecao na najvišoj razini reći dvije različite stvari, ali uvijek želim nešto istaknuti i djelovati. Ne govorim puno i igrači koje sam trenirao to mogu potvrditi. Ako nešto kažem, držat ću se toga - rekao je Ivan.

Federer je dugo godina surađivao s Paulom Annaconeom. Ljubičić je od njega uzeo neke savjete.

- Sjećam se kad sam razgovarao s njim dok sam još igrao i pitao ga: “Kako je biti trener?”. Bio sam znatiželjan i rekao mi je da je najvažnije slušati. Morate se poboljšavati kao trener, slušati, učiti, gledati okolo jer nikad ne znate koja bi vam informacija mogla biti od koristi. Najteži je dio znati gdje je granica, kada pustiti ili uskočiti i reći nešto. To je vjerojatno najkompleksniji dio posla. Ne smijete biti sebični, to jednostavno ne funkcionira. Morate razumjeti, a čak je i bolje za igrača da pogriješi kada napravi nešto suprotno od onoga što mislite. Igrač ulazi na teren i pobjeđuje mečeve. Prošao sam puno različitih uloga u karijeri, ali uvijek sam vjerovao da igrači vode glavnu riječ - zaključio je hrvatski trener.



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?