Životna priča

Hrvatica opisala stravične detalje iz bolnice: Bila sam dvaput klinički mrtva, na respiratoru...

30.04.2020.
u 10:47

Rukometašica Ivana Banović (27) je drugo dijete peteročlane obitelji bez preminulog oca. Živi u skromnoj, ali toplinom ljubavi ispunjenoj kući u Omišu. Sezonski je radnik, zimi uživa volontirajući za udruge poput Hrvatskog nadzemlja i SKAC-a.

Ivana je bila dva puta klinički mrtva, prvi put više od sat vremena. Vratila se u život medicinski neobjašnjivo, bez ikakvih trajnih posljedica, piše Slobodna Dalmacija.

- Kad sam pola godine kasnije došla na kontrolu, slučajno sam srela doktoricu koja me je reanimirala. Kad me je prepoznala zaplakala je govoreći 'znala sam da ne smijem stati'. Tad sam saznala da me je oživljavala punih sat vremena – prepričava nam sugovornica, živa i zdrava. Zaljubljenica u rukomet kojeg i sama igra za svoj gušt, dok rukometni klub Nexe iz Našica neće naći tako gorljivu navijačicu poput nje. Međutim, uoči Božića 2018. godine Ivana je trebala gorljive 'navijače' za sebe.

- Dobila sam temperaturu, ali kao i većina ljudi nisam odmah potrčala doktoru. Prošlo me je, ali mi se vratila pet dana prije Božića. Osjećala sam se jako loše i užasno me boljelo grlo pa sam otišla u bolnicu. Tamo su me odlučili zadržati i to je bilo zadnje čega se sjećam do buđenja – prepričava Ivana koja se ubrzo nakon toga počela boriti za život.

- Rekli su mi da su me oživljavali dva puta i nakon toga stavili u induciranu komu. Pluća su spojena na respirator, nedugo zatim otkazali su i bubrezi te su stavljeni na dijalizu, zatim je sepsa zahvatila sve organe osim jetre. Idući dan je došla i upala srca i srčanih zalizaka, pojavio se i dijabetes. Sve se to dogodilo u samo dva dana, a liječnici nisu mogli otkriti o čemu se radi.

- Iz bolnice su zvali moju obitelj da me dođu vidjeti zadnji put. Bio je Badnjak. Pričali su mi da se po kući hodalo kao da se sprema sprovod, a tako je doista i izgledalo. Čekali su samo poziv iz bolnice da je gotovo. Međutim, poziva nije bilo. Zazvonili bi, doduše, telefon i mobitel i tada bi se izmijenili pogledi s najcrnijim vijestima. Svaki put bio je netko drugi. Video Player is loading. - Sutradan, na Božić, moj je brat zvao bolnicu i pitao što se događa, jesu li možda zaboravili javiti. Doktori su rekli da sam bolje i da ne znaju kako je to moguće. Čak su me prozvali 'Božićno čudo'! - kazala je Ivana Banović.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije