Turnir će se održati između 16.-06.08.2017.

Gdje su nogometne reprezentacije sa Balkana u ženskom nogometu? Koliko su (bile) udaljene od EURO 2017?

13.07.2017.
u 12:30

Za nekoliko dana počinje prvenstvo Europe u ženskom nogometu (Women's EURO 2017). Turnir Će se održati između 16.-06.08.2017.

Gdje su reprezentacije država sa Balkana? Kakve su im bile šanse za nastup na prvenstvu na kojem će biti 16 država.

Idemo malo nazad u povijesti. Godine 2010 UEFA je startala sa mnogo intenzivnijom potporom ženskom nogometu nego do tada. Uspon ženskog nogometa od tada je jako vidljiv.

Ove godine, prije mjesec dana UEFA je startala nova kampanja „Together#WePlayStrong”. Ovom kampanjom vrata ženskog nogometa još šire su otvorena.

Cilj UEFA je da u roku od pet godina ženski nogomet postane u Europi broj sport 1 kod žena. Naglasak je na povećanju sudjelovanja i aktivaciji novih mladih ljudi. Prav zaradi tega je začela z aktivno kampanjo pod nazivom „Together #WePlayStrong”. Ona je usredotočena na tri ključna stupa, koji determiniraju igru: vještina, zajednica- timski duh i pozitivan stav.

Ne tako daleka povijest je uz pomoć UEFA-e osigurala, da sada imamo veliki broj zemalja u kojima je počeo razvoj ženski nogomet. Neovisnost zemalja je temelj, da svaka može ideje i strategije UEFA„Together #WePlayStrong” implementirati brzinom kojom može i želi.

Istina, malo je pomogla i činjenica da je UEFA je „sustavno počela ubrzavati pojedine aktivnosti« u pojedinim državama, a time je razvoj nepovratne počeo. Konačno, UEFA doprinosi određeni dio sredstava u proračune nacionalnih saveza, pa stoga želi i »malo kontrolirati svoja ulaganja«.

Kada je 2010 UEFA pokrenula program za razvoj ženskog nogometa, igra se počela širiti na svim razinama u cijeloj Europi. U mnoge od 55 zemalja, UEFA je donijela više energije i resursa za ženski nogomet, a razina se igre značajno podigla.

Ovo ljeto će biti na Women's EURO 2017 (europski šampionat)u ženskom nogometu u Nizozemskoj prvi put prisutnih 16 timova.

Pogledajmo malo detaljnije koje se reprezentacije spremaju, da za nekoliko dana počinju prestižni turnir.

Reprezentacije su podijeljene u grupe kako slijedi:

Grupa A: Nizozemska (domaćini), Norveška, Danska, Belgija

Grupa B: Njemačka (branitelj naslova), Švedska, Italija, Rusija

Grupa C: Francuska, Island, Austrija, Švicarska

Grupa D: Engleska, Škotska, Španjolska, Portugal

Jako je zanimljivo, da su se po prvi puta kvalificirale reprezentacije:

 

Belgija, Austrija, Švicarska, Škotska i Portugal.

Natjecanje počinje 16. srpnja, a završava sa finalu 6. kolovoza 2017. godine.

Pogledajmo brojke koje mnogo toga kažu o snazi Balkana u ženskom nogometu. Koje su šanse bile (i kakve će biti sutra?), da se plasira neka od reprezentacija na Women's EURO 2017?

Da vidimo gdje je balkanski tim u ženskom nogometu?

U kvalifikacijama za EURO 2017., slika je kako slijedi (u tablicama, broj bodova osvojio):

Grupa 1 Grupa 2

Island

21

Španjolska

24

Škotska

21

Portugal

13

Slovenija

9

Finska

13

Bjelorusija

9

Irska

9

Makedonija

0

Crna gora

0

 

Skupina 3 Skupina 5

Francuska

24

Njemačka

24

Rumunja

16

Rusija

14

Ukrajina

13

Madžarska

8

Grčka

6

Hrvatska

7

Albanija

0

Turska

4

 

Skupina 7

Velika Britanija

22

 

 

Belgija

17

 

 

Srbija

10

 

 

BIH

9

 

 

Estonija

0

 

 

 

Gledajući statistiku, odmah možemo zaključiti da baš velikih šansi reprezentacije sa Balkana ovaj put nisu imale. (u obzir uzete države: BIH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Srbija)

Mogli bi zaključiti i, da je Srbija ipak bila najkonkurentnija. Ako gledamo samo osvojene bodove, 4 su ekipe osvojile između 7 i 10 bodova. To su: Srbija, Slovenija, BIH i Hrvatska.

Potpuno bez bodova su ostale: Crna Gora i Makedonija. Njihovi zaostatci (Crna Gora i Makedonija) pokazuju, da su prilično udaljeni od „prosječnog Europskog ženskog tima”, gdje ipak možemo svrstati Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju.

Ovo više manje potvrđuje i činjenica gdje se nalaze reprezentacije na UEFA (FIFA) tablicama:

Mesto na ljestvici

UEFA**

FIFA

komentar

26

Srbija

43

 

28

Hrvatska

52

 

32

Slovenija

57

 

33

BIH

58

 

42

Crna Gora

83

 

49

Makedonija

99

 

*

Kosovo

*

nedostatan broj susreta za rangiranje

 

Vidimo, da je jedino Srbija svrstana u prvoj polovini ljestvice UEFA. Jasno je, da isključivo statistika ne može biti jedino mjerilo uspjeha i snage, ali ako se uzme u obzir ljestvica i sudjelovanje na Women's EURO 2017, ipak se to može potvrditi sa velikim postotkom.

Možemo zaključiti, da sve nacionalne reprezentacije čeka još puno rada, a ujedno možemo smatrati, kako je to iznimna šansa za promociju ženskog nogometa i napredak.

Trka za svjetsko prvenstvo u ženskom nogometu već je počela. Naime u devetom mjesecu počinju prve utakmice kvalifikacija, a kvalifikacije moraju biti završene početkom devetog mjeseca 2018.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije