'LIVANJSKE STRATEGIJE'

Ćiro uz Dalića: 'Vi ništa ne razumijete, on je genijalac, ne možete ga više napadati!'

Foto: Borna Filic/Pixsell
1/2
01.04.2021.
u 07:29

On je Maltežane opustio prvim dojmom moćne hrvatske reprezentacije, koja to nije bila, a onda dođoše oni malo svježiji na one malo umorne – pa to je takva trenerska finesa to je samo izuzetan trener mogao napraviti

Hrvatska nogometna reprezentacija pod Dalićevim vodstvom prvoplasirana je okončala kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a s iste pozicije u skupini sada gleda prema Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

Pa ipak, dojam o nastupima vatrenih opet je daleko od grandioznosti i glamura na koje smo, kad je ova momčad u pitanju, već pomalo zaboravili. Stoga smo porazgovarali s Dalićevim trenerskim mentorom i bivšim izbornikom Miroslavom Blaževićem.

Što imate za reći u Dalićevu obranu i treba li se on uopće zbog nečega braniti?

– Vi koji niste ništa razumjeli kazat ćete da se on treba braniti, a on je napravio jednu mudrost koju je mogao još samo Ćiro Blažević napraviti. On dovede u zabludu sve protivnike, i one skeptike. Stavio je u igru mladiće koji će još dugo morati čekati da ponovno dođu u kombinaciju. Njegova je strategija za mnoge od vas nerazumljiva, i za mene čak. On je Maltežane opustio prvim dojmom moćne hrvatske reprezentacije, koja to nije bila, a onda dođoše oni malo svježiji na one malo umorne – pa to je takva trenerska finesa koju je samo izuzetan trener mogao napraviti, a to je Dalić. Razveselio nas je sve, iako me Šuker u poluvremenu tješio riječima: “Šefe, ništa se ne brinite, ja znam Dalićevu strategiju.” U svakom slučaju izgubili ste prostor za napad na Dalića, a on je genijalac. Pokazao je da je veliki strateg. To je livanjska strategija, da zajebe svakoga! – ističe Ćiro.

Sve ide po planu

Bismo li ipak trebali bolje, uvjerljivije izgledati protiv tako skromnih suparnika kao što su Slovenija, Cipar i Malta?

– A što bismo trebali? Zar svjetske i europske nogometne velesile ponekad ne gube utakmice? Što bi trebali sad ti veliki Slovenci koji su zgazili Hrvate, što bi oni trebali govoriti? Dalić ide naprijed, on jadan traži... nema glavne, udarne špice, što je Rebić, nema Petkovića, on krpa, on se snalazi i on prolazi. Svaka mu čast! – naglašava Blažević.

Kakav je pristup igrača, je li ambijent iz Rusije još prisutan?

– To je sve u redu. Dobro je da su naši reprezentativci u ovoj utakmici igrali u maksimumu svojih mogućnosti pa smo vidjeli nečije mogućnosti, ali i nemogućnosti – uzvraća Ćiro ne želeći imenovati one koji su eventualno podbacili (“Nije vrijeme za to, pobijedili smo!”)

Ima li nečega u igri reprezentacije što vas ipak zabrinjava?

– Sve ide po planu, ali jadna je ona nacionalna momčad koja misli da nema briga. Brige su sastavni dio ovoga posla. Ako nemaš brigu, nemaš ni motiv, a ništa kao briga ne može izazvati najveći tvoj angažman. Koja je to briga? To je briga za sutra! Iako je Dalić najbezbolnije prošao smjenu generacija i evo ga, tu je, na Europskom prvenstvu, i sada prvi u skupini. Mi imamo razloga očekivati bolja vremena. Momčad se mora stabilizirati, imamo mi igrača, ali slučaj je htio da imamo ozlijeđenih, da nam se Vrsaljko tek vraća, a on je jedan veliki plus. Bokovi su ključni, ne znam kako će se taj Barišić razvijati, on bi mogao doći na svoje, ima onu finu “kiflu”. Bočna pozicija danas je najelitnija; ono što je nekada bio centarfor, danas je bočni igrač – naglasio je Blažević posve uvjeren da je njegov učenik Dalić na pravome putu.

“Koji cilj nisam ostvario?”

A je li to doista tako, reći će nam lipanjske utakmice na Europskom prvenstvu, na kojemu će Hrvatska braniti ugled druge reprezentacije svijeta. Ugled koji je ipak malo, mrvicu nagrizen u utakmicama Lige nacija. Inače, Dalić je, vodeći Hrvatsku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i Europsko prvenstvo, u 14 nastupa osvojio 64 posto bodova, jednako kao i Miroslav Blažević u 29 nastupa. Ispred njih su Slaven Bilić sa 73,5 posto bodova u 34 nastupa, Ante Čačić sa 69 posto u 11 nastupa, a iza Niko Kovač sa 63 posto u deset nastupa.

Nakon osvajanja svjetskoga srebra, Hrvatska je pod Dalićevim vodstvom odigrala 27 utakmica (prijateljske, Liga nacija, kvalifikacije za EP i SP) i ostvarila samo 12 pobjeda, pet remija i deset poraza uz gol-razliku 45:43. Ali kako god brojke izgledale, pa i kakav god dojam ostavile izvedbe vatrenih, izbornik Dalić još uvijek ima protuargument za kojim će uvijek rado posegnuti: “Koji to cilj nisam ostvario?” 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije