Dao mu potpunu slobodu

Ancelotti otkrio kako je Zidane 1999. u potpunosti promijenio njegovu filozofiju

22.05.2020.
u 18:26

Menadžer Evertona Carlo Ancelotti kaže da je bivši francuski nogometaš i sadašnji trener Real Madrida Zinedine Zidane u potpunosti promijenio njegov pogled na nogomet.  

Ancelotti se vratio na razdoblke kada je bio trener Juventusa od 1999. do 2001. godine, ali unatoč sjajnoj grupi igrača, nije napravio uspjeh sa Starom damom i u drugoj sezoni dobio je otkaz.

Ipak, rado se prisjeća vremena kada je vodio tim iz Torina i kaže da je zbog Zidanea i njegove uloge u timu Juventusa u potpunosti promijenio način na koji je shvaćao nogomet.

"Zidane je prvi nogometaš koji mi je svojim karakteristikama omogućio da promijenim sustav igre i ekipu postavim u novoj formaciji. Kada sam tek došao u Juventus, igrao sam u formaciji 3-4-1-2 sa Del Pierom i Inzaghijem u napadu, dok je Zidane igrao iza njih. U sljedećoj sezoni sam promijenio sustav i igrao s četiri igrača u obrani, uz dvojicu napadača i Zidanea na poziciji 'desetke'. On je promijenio moju nogometnu filozofiju, prije njega sam uvijek igrao u sustavu 4-4-2, a poslije sam promijenio sve želeći da se on osjeća komforno na terenu", kazao je Ancelotti.

Nakon toga, on je rekao da mu je iskustvo iz Juventusa pomoglo u nastavku karijere jer se tada prvi put susreo s bezuvjetnom podrškom kluba.

"Iskustvo iz Juventusa mi je bilo korisno jer sam stvarno razumio kako klub mora raditi za svog trenera, a tijekom mog mandata dobio sam veliku podršku za sve što sam tražio. Na kraju druge sezone sam dobio otkaz, ali nema veze, do posljednjeg dana u tom klubu sam se kao trener osjećao posebno", kazao je ovaj proslavljeni stručnjak koji je kasnije radio u Milanu, Chelseaju, PSG-u, Real Madridu i Napoliju.

Osvrnuo se također i na razdoblje koje je proveo na klupi Real Madrida te je rekao da je s Ronaldom uradio istu stvar kao i sa Zidaneom.

"Trofej Lige prvaka je bio opsesija za Real Madridom, a kada sam imao Ronalda u ekipi, slično sam razmišljao kao i kada sam imao Zidanea. Želio sam da se on osjeća komforno na terenu, tim je najvažniji, ali igračima poput Ronalda koji u svakoj utakmici postižu pogodak ne morate dati toliko defanzivnih zadataka. Voditi takve fantastične igrače je lagano jer su oni prije svega profesionalci, ozbiljni i uvijek motivirani", istaknuo je Ancelotti koji se na kraju osvrnuo na kvalitete Sergija Ramosa, sadašnjeg kapetana Kraljevskog kluba:

"Njegova najveća kvaliteta nisu ni taktičke ni tehničke mogućnosti, već njegov karakter i osobnost kojom motivira sve ostale oko sebe. Uvijek je u važnim i najvećim utakmicama bio na pravoj razini", kazao je Ancelotti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?