Najjeftiniji grad

Široki Brijeg od najskuplje općine u ZH županiji postao najjeftiniji

namirnice
Davor Višnjić/PIXSELL
14.10.2009.
u 23:00

Najviše povećanje cijena brašna tip 500, zabilježeno je u Bosansko-podrinjskoj županiji (14 posto), a najveći pad u Županiji Zapadnohercegovačkoj (30 posto).

Dok je tijekom ljetnih mjeseci u Bosni i Hercegovini evidentirano zaustavljanje rasta cijena svih vrsta robe, posebice životnih namirnica, dolaskom jeseni zabilježen je i njihov lagani pad. Iz podataka dostavljenih iz svih deset županija o cijenama životnih namirnica tijekom proteklog mjeseca, vidljivo je kako je na razini cijele Federacije došlo do blagog pada cijena.

Povećana potražnja

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, niže su cijene brašna, mlijeka, ulja, maslaca i deterdženta, dok je cijena šećera na razini Federacije porasla za četiri posto. Rast cijene šećera posljedica je povećane potražnje nastale zbog berbe grožđa te se očekuje da će u sljedećim mjesecima doći do pada cijene i ove namirnice. Premda su cijene na razini Federacije BiH prosječno niže, ipak su neke rasle, a druge padale - zavisno od županije do županije.

Životne namirnice

Najviše povećanje cijena brašna tip 500, zabilježeno je u Bosansko-podrinjskoj županiji (14 posto), a najveći pad u Županiji Zapadnohercegovačkoj (30 posto). Unatoč cijeni brašna, kruh je u ŽZH poskupio 19 posto, a u Posavskoj je pojeftinio 13 posto.

Mlijeko je najviše poskupilo u HN županiji (4 posto), a najviše je pojeftinilo u HB županiji (13 posto). Ulje je najviše poskupjelo u Posavskoj županiji (5 posto), a najviše je pojeftinilo u ZH županiji (15 posto).

Maslac je u Tuzlanskoj poskupio za 5 posto, a u Posavskoj je pojeftinio 7 posto. Šećer je u mnogim županijama poskupio, najviše 8 posto, dok niti u jednoj županiji nije pojeftinio.

Sol je za 9 posto poskupjela Srednjobosanskoj, a u Zapadnohercegovačkoj pojeftinila za 6 posto. Deterdžent nije nigdje poskupio, a u Posavskoj županiji je najviše pojeftinio (8 posto).

Premda se cijene životnih namirnica razlikuju od županije do županije, evidentno je sve veće izjednačavanje istih. Cijene u Federaciji su tijekom rujna krenule prema dolje, a u listopadu se očekuje i njihov daljnji pad, Uspoređujući cijene s onim u okruženju, lako je zaključiti kako je Federacija i dalje ne zaostaje, barem kada se radi o visini cijena životnih namirnica, posebice kada se uračunaju visine plaća i mirovina.

Ključne riječi

Komentara 2

CE
cericzel
10:56 15.10.2009.

???? A šta me briga kakve su cijene u drugoj državi? Borimo se sa svojim cijenama, i poskupljenjima, zaboli me koliko košta maslac u Tuzli.

SO
soko1
20:58 14.10.2009.

Uopće je glupo komentirati bilo što u BiH jer ovdje niko ništa neradi što se tiče državnog sektora jer NEKOM RAT NEKOM BRAT. Tako da su samo sposobni držati ovaj jadni narod u kavezu i kažnjavati ga a u suštini i treba narodu ovo možda još i gore jer kad su izbori nacionalne stranke navuku brid dođu na vlast a onda opet udri jovo nanovo pa pišaj po narodu a narod ko narod ćuti i trpi i tako je vazda...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?