Odlazak velikana

Umro Sean Connery

31.10.2020.
u 13:43

Umro je glumac Sean Connery, javlja BBC.

Imao je 90 godina. Bio je najpoznatiji po ulozi Jamesa Bonda.

Connery je tijekom zavidne karijere osvojio brojne nagrade, među kojima su Oscar, dvije nagrade BAFTA i tri Zlatna globusa. Svjetski ga je proslavila uloga Jamesa Bonda, a časopis People u nekoliko ga je navrata proglasio "najseksi muškarcem na svijetu" i "najseksi muškarcem stoljeća". Postao je vitez 2000. godine zahvaljujući svojoj blistavoj karijeri.

Sean Connery je rođen u škotskom Edinburghu, a od rane mladosti bio je na glasu kao veliki šarmer. Ratnoj mornarici Velike Britanije pridružio se sa 16 godina, a tri godine kasnije je otpušten. Radio je poslije toga brojne poslove te je vozio kamion i taksi, a bio je i spasilac na engleskim plažama.

Glumačku karijeru započeo je 1951. godine u kazalištu, a nije trebalo dugo da ga taj posao zaintrigira. Glumio je u brojnim britanskim serijama i filmovima, a uloga koja mu je promijenila život bila je ona tajnog agenta Jamesa Bonda. Glumio je slavnog tajnog agenta u prvih pet nastavaka te se vratio 1971. godine i odglumio je tu ulogu u još dva nastavka slavne franšize.

Glumio je u Hitchcockovim filmovima, a brojni režiseri isticali su kako obožavaju raditi s njim. U lipnju 2006. godine dobio je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta i tada je objavio da odlazi u mirovinu što se glume tiče. Radio je kao redatelj na nekoliko filmova te je u animiranim filmovima davao glas, no više nikad nije stao pred kamere.

Bio je u vezi s jazz-glazbenicom Maxine Daniels, a nakon toga je s glumicom Diane Cliento bio u braku od 1962. do 1973. godine. Par ima sina Jasona Conneryja, a Diane je u autobiografiji 2006. godine napisala kako ju je slavni glumac mentalno i fizički napastovao u braku. Kasnije je Connery sve optužbe odbacio.

S umjetnicom Micheline Roquebrune u braku je od 1975. godine. Iako je javno priznao da ju je pravario, njihov brak je do danas preživio unatoč svemu. Sve mu je oprostila, a par je bio zajedno sve do njegove smrti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?