Naslovnica Showbiz

Premijera dokumentarnog filma 'Tifa': priča o legendi sarajevskog rock and rola

25. rujna 2017. u 13:19 0 komentara 41 prikaza

U Sarajevu će 26. rujna biti upriličena premijera dugoočekivanog dokumentarnog filma„Tifa“. Film „Tifa“ rezultat je dugogodišnjeg praćenja života i rada Mladena Vojičića Tife, a nastao je prema ideji Davora Pušića i pokojnog Dubravka Bibanovića.

Priča o legendi sarajevskog rock and rolla, jednom od najboljih glazbenika na prostoru bivše Jugoslavije i najkontroverznijih javnih osoiba u regiji koja objašnjava njegovu popularnost, zapravo je kroz vizuru redatelja Bakira Hadžiomerovića, priča o jednom gradu i njegovim ljudima, o minulom vremenu i sarajevskoj raji.

“Bez dlake na jeziku i bez oraha u džepu”, riječi su kojima sam Tifa opisuje sebe u filmu. U svim svojim usponima i padovima Mladen Vojičić uvjek je ostao Tifa i ništa ga nije promjenilo. Film govori o njegovom meteorskom uspjehu kao pjevaču grupe “Bijelo dugme”, te o suradnji s “Divljim jagodama” i “Vatrenim Poljupcem”, ali i njegovoj solističkoj karijeri.

Neki arhivski materijali koji se pojavljuju u filmu, a koji su zabilježeni kamerom Davora Pušića su stari preko 20 godina. Autori filma pratili su Tifu na svim njegovim koncertima, ali većina materijala u filmu zapravo je zabilježena na privatnim druženjima Tife i njegovih prijatelja.

Više od trideset sati snimljenog materijala pretočeno je kroz 50 minuta u svojevrsni dokument jednog vremena. Osim što prikazuje sarajevske trenutke od prije 20 ili više godina, u filmu govore i brojne poznate Sarajelije, pojedinci koji su obilježili sarajevsku
kulturnu, glazbenu i društvenu scenu, kao i neki od najpoznatiji rokera bivše Jugoslavije.

U filmu govore: Dubravko Bibanović, Dario Džamonja, Goran Bregović, Davorin Popović, Bodo Kovačević, Zoran Redžić, Bruno Langer, Almas Smajlović, Sead Zele Lipovača, Milić Vukašinović, Ruždija Metanović, Nermin Tulić, Vlado Podany, Nedžad Merdžanović, Dragan Vikić, Mustafa Čizmić, Nedim Tabaković Čuka…

Poseban osvrt u filmu je Tifino ratno razdoblje 1992.-1994. kada su nastale legendarne i nezaboravne pjesme: “Ponesi zastavu” i kultna “Grbavica”., kao I legendarni koncerti u “Skenderiji” i na Dobrinji, kao i raritetni snimci ratnog koncerta u “Slogi” iz studenpog 1993., atmosfera na sceni i iza scene.

Veliki dio filma čini arhivski material sniman od sredine osamdesetih, pa do početka novog milenijuma. Film nema klasičnog spikerskog offa, grafika koje objašnjavaju stvari niti statističkih podataka koje je moguće pronaći na Wikipediji ili internetu. Snimci su autentični i nastajali su u bacstageu koncerata, na dernecima, putovanjima.... Većina snimaka do sada nigdje nije prikazana.

Film „Tifa“ rađen je u FIST produkciji. Režiju filma potpisuje bh. novinar Bakir Hadžiomerović, a rađen je prema ideji Davora Pušića i Dubravka Bibanovića. Producent filma je Davor Pušić, scenarist Adnan Kapetanović.

Nakon sarajevske premijere film „Tifa“ biće prikazan na nekoliko regionalnih festivala. Film je rađen uz podršku Ministarstva kulture i sporta Sarajevske županije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.