Događaj godine i dalje se komentira, manifestacija je nadmašila očekivanja

"Ovakav Večernjakov pečat moglo bi se gledati i četiri oskarovska sata"

01.06.2023.
u 16:55

Od prvog do posljednjeg segmenta - sve je išlo kao na traci, bilo je kvalitetno, raznovrsno, efektno i dinamično

- Ako ćete zadržati ovogodišnji koncept uručenja nagrada, onda ni četiri oskarovska sata nisu mnogo, a usput možete uključiti i komentatore da to bude cjelodnevni program - jedan je od prijedloga zadovoljnih čitatelja koji su prošlog petka uživali u dodjeli "europskog Oscara", kako se odmilja naziva Večernjakov pečat. Dojmovi nakon finala su odlični. Komentira se kako je ovogodišnja manifestacija bila kvalitetna, raznovrsna, efektna i dinamična te da je Večernjakov pečat, uz glamur koji ga prati, zadržao najvišu razinu.

Amerika uz BiH

- Posljednja nagrada i govori laureata na engleskom jeziku uistinu su podsjetili na oskarovsku večer, a njihove poruke dale su mnogo dublji smisao događaju godine - ističu čitatelji Večernjaka. Poruka veleposlanika Michaela Murphyja iz Amerike Bosni i Hercegovini nada je u bolje sutra i čvrsto obećanje da najjača svjetska gospodarska, vojna i tehnološka sila ostaje uz ovu zemlju. - Prvi put nakon dugo vremena Bosna i Hercegovina kao zemlja ima priliku napraviti veliki iskorak prema članstvu u euroatlantskim institucijama. Da bi se ta prilika iskoristila, lideri ove zemlje, bez obzira na to jesu li vlast ili oporba, moraju mnogo raditi. Bosna i Hercegovina mora usvojiti reforme koje su nužne za jačanje demokratskog sustava zemlje, razvoj njezina gospodarstva i iskorjenjivanje korupcije, koja je prijetnja i jednom i drugom. Za sve to potrebni su posvećeni, pošteni i hrabri lideri, kao i opredijeljenost za kompromis u interesu bolje budućnosti za sve. Na kraju vam mogu obećati jedno – Sjedinjene Američke Države bit će ovdje, uz Bosnu i Hercegovinu. Spremni smo biti partneri sa svima onima koji su opredijeljeni za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu BiH - poručio je veleposlanik Murphy primajući Večernjakov pečat za Osobu godine. Snažne su bile poruke i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, čovjeka s jasnim stavom i istinskog lobista za europsku BiH, kao i Johanna Sattlera, posebnog predstavnika Europske unije u BiH, koji čini sve da upravo ova zemlja bude dio europske obitelji, u pravom smislu riječi. Hoće li to poći od ruke, ponajviše ovisi o vodećim politikama u BiH, ali i svima koji živimo u ovoj zemlji, a želimo je vidjeti kao snažnu, prosperitetnu, proeuropsku, bitnu u očima svijeta. A Večernjakov pečat ne samo da je vidi takvu nego je i na jednu večer takvom i učini te demonstrira moć porukama, laureatima, sadržajem, ali i ambalažom jer sve u Večernjakovoj noći izgleda europski, svjetski. Da se ni prošlost Večernjakova pečata ne zaboravlja, svjedoče i stalna izvlačenja iz naftalena nekih od briljantnih govora - jedan je Enisa Bešlagića, a tu je i onaj Zlatka Dalića, kada je usred Mostara poručio: "Bosna i Hercegovina je i moja domovina." Jučer su kolege s N1 izvukli pobjednički govor Vahe Halilhodžića iz 2018. godine kad su Večernjakov pečat dobila četvorica izbornika koja su podrijetlom iz BiH, a odvela su zemlje koje su trenirali, a neki poput Dalića ih i danas treniraju, na Svjetsko prvenstvo. - Dobra večer, Mostar. Dobra večer, Bosne i Hercegovino. Da vam kažem jednu istinu večeras. Ja sam poslije 21 godinu došao na Rondo. Bit ću vam iskren i kazati da sam imao razgovore s Jozom Pavkovićem. Poznajem ga i jako cijenim. Zahvaljujem mu na pozivu i veličanstvenoj organizaciji. Ali nisam se bojao sastanka s vama i ljudima, nego tu sam nekada stanovao - rekao je tada Vahid Halilhodžić i rasplakao se, podsjeća N1 na događaj od prije pet godina. Zatim je nastavio.

Podsjetnik na 2018.

- Ovo je moj grad i ne treba ga dijeliti, sva tri naroda moraju naći dijalog. Da se nađe blagostanje, da se nađe način suživota. Jer samo to ova civilizacija i čitav svijet traže. Bilo je i ružnih stvari. Međutim, trebamo graditi nove mostove i razumijevanje. Ne dopustite da ponovimo ono što smo doživjeli prije nekoliko godina. Da se to više nikad u ovoj povijesti ne ponovi. A vama političarima poručujem, nađite taj kompromis jer praštanje je veličina jednog naroda i čovjeka. Ja prvi opraštam, iako neke stvari ne mogu zaboraviti. Jer nama je suđeno da živimo i radimo zajedno, da se veselimo. Da igramo nogomet i košarku. Jer samo to od nas čitav svijet traži - zaključio je, među ostalim, Halilhodžić i dobio veliki pljesak prisutnih. Prošlo je pet godina i taj se govor i danas prenosi, kao što će se ovogodišnji govori i poruke prenositi još dugo, a Pečat ostati kao trajni svjetionik u (ne)vremenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije