dočekan uz vojne počasti

Britanski kralj Charles doputovao u Njemačku

29.03.2023.
u 21:07

Kralj Charles u srijedu je dočekan uz vojne počasti kod Brandenburške kapije u Berlinu kada je započeo svoj prvi državni posjet inozemstvu otkako je postao britanski monarh, u sklopu napora da se ponovno uspostave dobri odnosi s Europom nakon Brexita.

Charles, koji je u rujnu naslijedio svoju majku kraljicu Elizabetu na mjestu monarha, trebao je prvo otputovati u Francusku, ali je otkazao taj dio turneje zbog nasilnih nemira izazvanih novim zakonom o mirovinama predsjednika Emmanuela Macrona.

Činjenica da je Charles odabrao Francusku i Njemačku za svoj prvi državni posjet, čak i prije krunidbe u svibnju, je važan "europski gest", rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji je u Berlinu pozdravio Charlesa i njegovu suprugu Kamilu.

- Danas, mi prijatelji i partneri, gledamo naprijed - i zato vrlo svjesno počinjemo ovaj državni posjet s temom koja je odlučujuća za našu budućnost na ovoj planeti - izjavio je Steinmeier.

Napomenuo je kako je "zahvalan" Charlesu što se rano uključio u ta pitanja.

- Imamo koristi od vaše današnje posjete, vaše Veličanstvo - kazao je Steinmeier.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?