Zagreb

Završeno snimanje debitantskoga dugometražnog igranog filma "Stric"

22.06.2021.
u 08:55

Debitantski dugometražni igrani film "Stric" autorskoga dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca s Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi nekonvencionalni je hibrid trilera i drame, a njegovo snimanje završeno je u Zlataru nakon 24 dana snimanja.

U filmu s elementima apsurdnog humora uz Mikija Manojlovića, glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Mardešić i Kapac pored režije potpisuju i scenarij, a film je sniman u Zagrebu i Zlataru.

"Snimanje je proteklo u jako dobroj atmosferi i prema predviđenom planu. Pred nama je postprodukcija - pokušat ćemo 24 dana kreacije svih na setu oblikovati u najbolji mogući film. To je odgovoran posao, ali i veselje", izjavio je producent filma Ivan Kelava po završetku snimanja, a priopćila PR agencija soonce.hr.

Radnja "Strica" smještena je u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj - majka, otac i sin sretni dočekuju svoga voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke.

Stric pak dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak - purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijega pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom osim hrane nožem može rezati i napetost.

Kako je navedeno, smješten gotovo potpuno na jednoj lokaciji, "Stric" vješto manevrira između groteske, terora i crnoga humora, prikazujući priču koja se čini kao "božićni film u kojem je nešto pošlo gadno po zlu".

Istaknuto je da je mladi redateljski duo Mardešić-Kapac, kroz svoje nagrađivane kratke filmove (Nas Dva, Zagorski specijalitet), izgradio prepoznatljiv rukopis razvidan u njihovu debitantskom dugometražnom ostvarenju u kojemu, osim sjajne glumačke postave, važne uloge imaju i "purica, francuska salata, božićne lampice i jedna puška".

Film je snimao srbijanski direktor fotografije s njujorškom adresom Miloš Jaćimović, čiji su filmovi "Oaza" (Venecija 2020, najbolje ostvarenje ZFF-a 2020. i beogradskog FEST-a 2021.) te "Varvari" (2014.) i "Tilva Roš" (2010.) nagrađivani na najprestižnijim svjetskim festivalima.

Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić. Scenografiju potpisuje Ivana Škrabalo, kostime Ana Savić Gecan, a masku Silvija Bradica. Film je nastao u produkciji Eclectice i koprodukciji Sense Production iz Srbije, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije