Najgledaniji u Americi

Zašto je serija ‘Chosen’, koja je sada dobila i posebno božićno filmsko izdanje, tako posebna?

Krist
05.12.2021.
u 10:35

Trenutno prvi film po zaradi na američkim kino blagajnama ne dolazi iz Hollywooda. Iza njega ne stoji neka velika produkcijska kuća, investitori, razvikani producenti. Iako se prikazuje u upola manjem broju kina, potukao je „Obitelj Gucci“ s Lady Gagom u glavnoj ulozi, a govori o – Isusu. I ne, ne radi se o nekom progresivnom prikazu Isusa, provokaciji ili blasfemiji. Radi se o posebnom božićnom izdanju serije „The Chosen“ (Izabrani) o kojoj se već pisalo na portalu Bitno.net.

Onima koji prate seriju ovaj senzacionalni uspjeh možda i nije takvo iznenađenje, jer su navikli da ona ruši sve rekorde i uobičajene postavke kinematografije, čime oživotvoruje jedan od svojih slogana: „Navikni se na drukčije“. Najprije su postali najveći „crowdfunding“ medijski projekt ikad, skupivši sve novce za financiranje prve sezone serije od donacija. To su i ostali, pa se i danas financiraju isključivo od donacija i prodaje predmeta povezanih sa serijom, kao što su kape, majice, knjige i slično.

Potom, ne želeći da im uvjete postavlja neki veliki „streaming“ servis čiju pretplatu ne mogu svi sebi priuštiti, iz Chosena su osmislili i izradili svoju vlastitu aplikaciju na kojoj se serija može gledati potpuno besplatno, na mobitelu ili pametnom televizoru. Dosad je serija u toj aplikaciji imala nevjerojatnih 315 milijuna pregleda, a aplikacija je jedno vrijeme bila četvrta u kategoriji zabave u trgovinama za mobilne aplikacije. Na Youtube kanalu serija ima gotovo milijun i pol pretplatnika, a značajan je i broj njenih pratitelja na društvenim mrežama.

Ako ste pomislili da se radi o fenomenu ograničenom na anglosaksonsko govorno područje, pogriješili ste. U aplikaciji postoje titlovi za preko 50 jezika, uključujući, primjerice i korejski ili tamilski, ali i hrvatski, sve djela prevoditelja – volontera. Ne samo to, serija je čak sinkronizirana na desetak jezika, među kojima su i hindi i kineski.

Konačno, odgovor na pitanje svih pitanja: „Je li to još jedan od kršćanskih kinematografski nekvalitetnih pothvata koji se gleda iz nekog osjećaja dužnosti?“ možda je najbolje potražiti na IMDB-u i Rotten Tomatoes, dvjema stranicama koje su najmjerodavnije za ocjene filmova i serija, a na kojima The Chosen ima zaista impresivne ocjene.

A sve je počelo porazom. Autor (redatelj i glavni scenarist) serije, Dallas Jenkins, doživio je profesionalni neuspjeh kolosalnih razmjera s filmom u koji je uložio sve svoje vještine i snage. Tada je, s dna, zavapio Bogu i darovana mu je skromnost. Shvatio je da on treba samo uložiti svoje kruhove i ribice i vjerovati da će Bog učiniti ostalo. Nakon toga je došao u priliku da snimi božićni film „Pastir“, koji je poslužio kao pilot projekt za skupljanje donacija, što je dovelo do spomenutog „crowdfundinga“, a to je pak dovelo do snimanja serije.

Ipak, serija je značajniji uspjeh doživjela tek kad su, za vrijeme „lockdowna“, Dallas i njegova ekipa odlučili da će umjesto dotadašnjeg modela prema kojem se gledanje serije naplaćivalo, omogućiti svima da za vrijeme uskrsnog razdoblja besplatno pogledaju seriju, a da oni koji žele, plate unaprijed gledanje onima koji nemaju vlastitih sredstava da to učine. Njihov račun tada se učetverostručio u samo nekoliko dana, odlučili su seriju zauvijek zadržati besplatnom, a ona otada samo raste.

Zanimljivo je da slična priča o padu na dno prati i glavnog glumca Jonathana Roumieja, koji glumi Isusa. I on je došao do zida sa svojom karijerom, radeći nekoliko poslova istovremeno kako bi mogao preživjeti, jer se nije mogao uzdržavati od glumačkih angažmana. Kad je ostao bez novaca za režije i hranu, mislio je potpuno odustati od glume i slično kao Jenkins, i on je zavapio. A Bog ga je čuo i uslišao. Uskoro je dobio glavnu ulogu u Chosenu, a njegovi kruhovi i ribice danas oduševljavaju milijune diljem svijeta koji se slažu da ima nešto posebno u njegovoj interpretaciji Isusa.

Nisu svi među glumcima i ekipi religiozni. Osim Jenkinsa (evangelika) i Roumieja (katolika), tu je još mnogo denominacija, pa i onih koji se uopće ne deklariraju kao vjernici. No gotovo svi svjedoče da je na setu Chosena neka posebna, za njih dosad još neviđena atmosfera, da su sretni što sudjeluju u takvom projektu koji prenosi tako lijepe poruke, što bi po Ericku Avariju, jednom od glumaca u seriji (publici možda najpoznatijem po ulozi u filmu „Mumija“), trebao biti smisao kinematografije. Rijetkost je čuti takve izjave u svijetu filma.

Zašto je serija tako posebna? Za početak, to je prva serija o Isusovom životu, što znači da postoji dovoljno vremena da se taj život prikaže u svem svom bogatstvu, za razliku od filma koji je ograničen na najviše tri sata. To samo po sebi ostavlja više prostora za razvijanje likova koji osvajaju publiku. Chosen trenutno ima dvije sezone, treća se počinje snimati dogodine, a planirano ih je sedam!

No vjerojatno najveći razlog popularnosti leži u tome što je „Najveća priča ikad“ zapravo ispričana iz perspektive Isusovih učenika, a sam Isus prikazan je u svoj svojoj ljudskosti, ne oduzimajući time ništa od njegovog božanstva. Riječima jednog mog prijatelja: „Prvi put da je netko ekranizirao Isusa i apostole kao normalne ljude, s karakterima, duhovite.“ I to je zapravo ono što najviše privlači gledatelje, pogotovo mlađu publiku, „alergičnu“ na neautentičnost i ukočeno svetačko držanje, koji, budimo iskreni, najčešće prate vjerske filmove. Prikazivanjem apostola kao „običnih“ ljudi svatko od nas može se u njima pronaći i tako prepoznati svoj put u odnosu s Gospodinom, shvatiti kako se život promijenio ili se može promijeniti susretom s Isusom. U tom smislu nezaustavljivo širenje ove serije još jednom potvrđuje činjenicu dokazanu širenjem Radosne vijesti prije 2000 godina: pravi, autentični Isus je jednostavno – neodoljiv.

Chosen je zato idealan alat evangelizacije za sve one koji rade s mladima i žele ih privući vjeri. Za katoličke skeptike, sadržaj „ne vuče“ na protestantizam, obožavatelj serije je i Scott Hahn, a jedan od zanimljivijih dodatnih sadržaja jest rasprava o epizodama između evangeličkog pastora, rabina i – katoličkog biskupa, i to jednog od omiljenih, biskupa Barrona. Zbog toga je Chosen i predivan primjer istinskog ekumenizma koji se koncentrira na ono što nas povezuje, pretvarajući to u konkretan projekt koji služi širenju vjere.

No Chosen je prije svega dobra serija, nešto u čemu možete uživati zajedno sa svojim najdražima tijekom ovog božićnog vremena. U tom tonu, možda bi najbolje bilo da prvo pogledate kratki božićni film kojim je sve započelo, „Pastir“, nastavite s prvom i drugom sezonom serije, a uskoro će u aplikaciju doći i ovogodišnji božićni specijal (s hrvatskim titlovima!), onaj s početka članka, koji „hara“ američkim kinima.  Zove se „Glasnici“, što možemo biti svi mi ako nam se dogodi ono što se dogodilo apostolima: oni su radikalno promijenili svoj život, a Isus je postepeno mijenjao njihova srca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije