izložba slika

Umjetnički likovni izraz ideje o miru i pomirenju

23.02.2019.
u 10:15

Fratri su stoljećima čuvali kulturno-povijesnu i umjetničku baštinu diljem Bosne i Hercegovine, a Franjevački samostan u Tolisi sa svojim muzejom “Vrata Bosne” na tom je tragu svoja vrata ponovno otvorio za vrhunski kulturni događaj.

Slikama donose nadu

Malena dvorana unutar samostana postala je mjesto održavanja biranih i vrhunskih kulturnih događaja uz potporu fra Marija Jurića, a ovoga puta i uz pomoć fra Nikole Bošnjaka, velikog kolekcionara slika.

Fra Joso Oršolić je spiritus movens cijelog projekta Međunarodne likovne kolonije u Srebrenici, čije je radove ovoga puta želio pokazati i svojoj rodnoj Posavini. Franjevačka provincija Bosne Srebrene jedna je od pokrovitelja manifestacije. Izložbu je prigodnim riječima službeno otvorio župni vikar fra Ivica Tomas.

Snježana Mutapčić, likovna kritičarka i povjesničarka, potrudila se postaviti izložbu u Tolisi i pri tome objasniti vrijednost i poseban značaj cijelog događaja koji je odavno nadišao prostor male župe i uvelike zakoračio u Europu. Djela s likovne kolonije predstavljena su, naime, na izložbama u BiH, Hrvatskoj i europskim zemljama. Slike nastale kroz rad triju kolonija, njih 77, od kojih je 40 izloženo u Tolisi, neizostavni su i bolni pečat strašnih događanja u Srebrenici, ali ujedno pozivaju na povjerenje i donose nadu. Inspirirane su kolijevkom franjevaca i žele udahnuti novi umjetnički i kulturni život, pomoći u liječenju brojnih i dubokih rana srebreničke duše. Domaćini su biranim riječima govorili o Srebrenici, izložbi, franjevcima i njihovu doprinosu umjetnosti.

- Umjetnicima iz Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Ivankova, Srebrenice, Sarajeva, Visokog, Mostara, Tuzle, Širokog Brijega i Kölna pružena je mogućnost da slobodnim likovnim izrazom iskažu svoje ideje o miru i pomirenju preko umjetničkoga dijaloga, Srebrenica je time postala mjesto rađanja likovnih ideja i molitveni razgovor s Bogom, mjesto druženja i dijaloga, doprinos duhovnoj i materijalnoj obnovi Srebrenice - istaknula je Mutapčić. Likovni radovi koji čine ovu izložbu, osim estetskih i umjetničkih vrijednosti, predstavljaju prodajne eksponate kako bi se prikupila novčana sredstva za formiranje Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje u Srebrenici.

Fra Joso Oršolić, župnik župe Zvornik – Srebrenica i direktor HKO “Kruh sv. Ante”, poručio je da Srebrenica nije samo mjesto stradanja, nego i mjesto nade i boljeg života te međusobnog razumijevanja.

Nakon Tolise Mostar

– Kolonija na svoj način daje doprinos izgradnji dijaloga, mira i pomirenja na ovim prostorima. Kroz susret umjetnika pokušamo svijetu uputiti jednu ljepšu poruku za izgradnju mira. Srebrenica umjetnicima služi kao nepresušno vrelo inspiracije, - rekao je u Tolisi fra Joso Oršolić, ravnatelj HKO “Kruh svetog Ante”.

Sestre Jelena i Marija Ilišević glazbom su uljepšale cijeli događaj koji, uz samostan, organizacijski potpisuje i Centar za kulturu Orašje. Putujuća i humanitarna izložba nakon Posavine seli se u Hercegovinu gdje će biti postavljena u Mostaru i još nekoliko gradova.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije