'Forma, boja, jazz i ja'

U galeriji Samostana sv. Ante otvorena izložba Zdravka Novaka

18.09.2017.
u 21:30

Izložba likovnih radova akademskog slikara Zdravka Novaka iz Tuzle otvorena je večeras u Maloj galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu.

Postavka pod nazivom 'Forma, boja, jazz i ja' sadrži 40 radova i predstavlja dio bogatog opusa ovog nesvakidašnjeg umjetnika koji u sebi s podjednakim uspjehom dijeli strast prema likovnom izrazu, glazbi i sportu.

Specifikum autorovih predstavljenih radova jesu njegove pavte - kucane pločice, odnosno likovni radovi u metalu, koje uz apstrakcije, portrete i tapiserije čine temeljnu strukturu predstavljenog umjetničkog opusa.   

Život i djelo ovog svestranog stvaraoca publici je predstavio likovni kritičar Vojislav Vujanović, ističući da široki opseg i raznovrsnost Novakovog opusa karakteriziraju specifičan kolorit i obilje nijansi, te da njegove slike u sebi nose glazbene elemente, neko unutarnje sazvučje koje se emitira i širi u prostoru, svjedočeći ogromnu stvaralačku moć i inventivnost umjetničkog izraza.     

- Radi se o umjetniku koji motive ne traži u svakodnevnom životu.  Ono što on stvara jeste iskustvo njegovog bića, njegovog duha i unutarnjeg stanja koje on suvereno prenosi na vlastita platna i druge oblike likovnog stvaralaštva - kazao je Vujanović.  

Po riječima autora, u fokusu njegovog rada od 2004. godine su portreti kojih je 'napravio' više od 90, a njegova omiljena tehnika je suhi pastel koji je najprisutniji u slikama - apstrakcijama, kao formi njegovog poimanja svijeta i prostora, svjedočeći o stvaralačkoj moći i dubokoj spoznaji.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije